Održana je vanredna sednica Skupštine opštine Sokobanja po hitnom postupku

Vanredna sednica Skupštine opštine Sokobanja, koja je sazvana po hitnom postupku, održana je juče u kongresnoj sali hotela „Moravica”. Na dnevnom redu našle su se samo tri tačke koje su odbornici usvojili.

Sednica je sazvana jer je JKP „Napredak” zatražilo saglasnost Skupštine za pokretanje postupka dobijanja dugoročnog kredita kojim će biti refinansirani postojeći krediti koji imaju nepovoljne uslove i visoke kametne stope. U iscrpnom izveštaju, Ana Veljković vd direktorka JKP „Napredak” čije je izlaganje većina odbornika pohvalila, objasnila je prisutnima da ovo preduzeće planira da refinansira postojeće kredita koji imaju nepovoljne uslove i visoke kamatne stope, novim, sa boljnom ročnom strukturom i uz dosta povoljnije uslove, ali i ulaganje u zaostale obaveze prema dobavljačima, kako bi se omogućilo normalno poslovanje preduzeća.

Veljković je je u daljem izlaganju obrazložila da većina stanovništva u Sokobanji neće plaćati vodu po skupljim cenama, nego samo onaj deo stanovništva koji neracionalno i prekomerno koristi hlorisanu, pijaću vodu ( za zalivanje travnjaka, pranje automobila, bazene…) i to preko 33 kubna metra po domaćinstvu.

 

 

 

 

 

 

„Normativ mesečne potrošnje vode, za prosečnu četvoročlanu porodicu iznosi 25m3, a normativi u Evropi su umnogome strožiji. Mnogi gradovi u Srbiji koriste tzv. blok tarifu kojom se pre svega nastoji destimulisati prekomerna potrošnja u uslovima kada je otežano snabdevanje građana vodom“ − rekla je Veljković.

VD direktora JKP „Napredak” je takođe obavestila prisutne o problemu nedostatka fizičkih radnika za rad na terenu, na nepovoljnu starosnu strukturu radnika. Prema podacima, 12 radnika je starije od 60 godina a 20 radnika starije od 50. Ona je dodala da javni radovi nisu odobreni i da još uvek nisu dobili saglasnost za novo zapošljavanje, kao i da razume nezadovoljstvo građana prilikom otklanjanja kvarova, ali da će tek sa odobrenjem novih radnika doći do bržeg rešavanja problema.

Odogovarajući na pitanje u vezi zamene vodomera Veljković je istakla da se zamena vodomera sprovodi u skladu sa javnom nabavkom, koja se odvija u skladu sa zakonskim propisima i podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast a kojima je predviđeno da je vremenski interval periodičnog overavanja vodomera  pet godina i da vlasnik, odnosno korisnik vodomera snosi troškove overavanja mernog instrumenta.

Odbornici su većinom glasova dali saglasnost na Odluku o davanju jemstva javnog preduzeća „Zelenilo” JKP „Napredak” u vrednosti od 60 miliona dinara. Pored toga doneta je i Odluka o davanju saglasnosti za upis zaloge na novčanim potraživanjima Javnom preduzeću „Zelenilo – Sokobanja” od opštinske uprave opštine Sokobanja po ugovoru na izvođenju radova na održavanju opštinskih puteva,gradskih ulica i horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *