SEM FABRICI POSETIO OPŠTINU KLADOVO

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici razgovarao je sa Sašom Nikolićem, predsednikom opštine Kladovo. Tema su bili projekti koje EU sa 16,6 miliona evra finansira kroz program „#EuzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, od čega je za obnovu i rekonstrukciju tvrđave „Fetislam“ izdvojeno 1,6 miliona evra.

Veoma mi je drago što ćemo zahvaljujući podršci sredstvima EU udahnuti novi život tvrđavi Fetislam. Kulturno nasleđe je pokretač promocije turističke privlačnosti, a naš projekat je usmeren na kombinovanje obnove kulturnog nasleđa i podizanje kvaliteta i standarda turističkih usluga u regionu – poručio je Fabrici.

Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić ponovio je da je turizam jedan od zamajaca razvoja opštine Kladovo jer doprinosi privrednom napretku i otvaranju novih radnih mesta i zahvalio se svima, koji su prepoznali značaj revitalizacije srednjovekovne tvrđave o čijoj obnovi su maštale brojne generacije Kladovljana.

Tokom posete opštini Kladovo, Sem Fabrici sa svojim domaćinima obišao je radove na rekonstrukciji tvrđave Fetislam sagrađene 1524. godine. Projekat sadrži konzervatorske radove u okviru kojih će biti obnovljena Varoš kapija, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, kapije, letnja pozornica i priobalne kule u Malom gradu.

Kako se čulo program #EuzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ osim ulaganja u kulturno-istorijske objekte, ima za cilj i da prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma, podigne kvalitet turističke ponude plasiranjem bespovratnih sredstava, kao i da unapredi prepoznatljivost i atraktivnost istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija.

 

 

 

Izvor. kladovo.org.rs

Foto: kladovo.org.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *