Konferencija pčelara opština Boljevac i Sokobanja o Rtanjskom medu

Konferenciju pčelara opština Boljevac i Sokobanja biće održana 11. juna u hotelu „Moravica” sa početkom u 11 časova. Glavna tema konferencije biće „Rtanjski med – zaštita oznake geografskog porekla”.

U skladu sa usvojenim programima poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, opštine Boljevac i Sokobanja ravnopravno su podržale Lokalnu akcionu grupu (LAG) „Rtanj” u realizaciji projekta „Zaštita oznake geografskog porekla Rtanjskog meda” u saradnji sa Naučnim institutom za prehrambene tehnologije iz Novog Sada.

Veliki protok informacija naveli su potrošače da tragaju za proizvodima sa višim zdravstvenim, dijetetskim i higijenskim standardima, proizvode koji garantuju bolji ukus i viši nivo kvaliteta, a što je usko povezano sa zaštitom geografskog porekla proizvoda, u ovom slučaju Rtanjskog meda. Specifičnost pomenute veze je ono što daje dodatnu vrednost pčelinjim proizvodima koji imaju oznaku geografskog porekla i što navodi potrošače da među svim proizvodima biraju baš taj, bez obzira na njegovu višu cenu.

Zaštita oznake geografskog porekla Rtanjskog meda može da donese mnogo koristi, kako proizvođačima i potrošačima, tako i celoj teritoriji opština Boljevac i Sokobanja, pospeši ruralni razvoj i obogati turističku ponudu. Iz tog razloga predstavnici LAG „Rtanj” Pozivaju sve pčelare i udruženja pčelara sa teritorije opština Boljevac i Sokobanja da dođu na zakazanu konferenciju u što većem broju.

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: Ilustracija (izvor Shutterstock).

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *