MUZEJ KRAJINE VIŠE GODINA U KONTINUITETU IMA PODRŠKU MINISTARSTVA KULTURE I OPŠTINE NEGOTIN

Ministarstvo kulture na konkursu iz oblasti muzejskog nasleđa odobrilo je još dva projekta Muzeju Krajine u Negotinu. Radi se o publikaciji Letopis Muzeja Krajine (1934 –1979) I Memorijalnoj postavci posvećenoj prof. dr Momčilu Mokranjcu.

 

 

 

 

„U ovoj godini u toj oblasti podržana su dva naša projekta, jedan je Letopis Muzeja Krajine, koji je vođen od 1934. kada je muzej osnovan do 1979 godine, kasnije se prešlo na drugačiji izveštaj o radu i rukovodilac projekta, naš muzejski pedagog je obradio Letopis i mi smo dobili 410. hiljada za štampu Letopisa. Drugi projekat u oblasti muzejsko nasleđe koji je podržan u saradnji sa farmaceutskim fakultetom u Beogradu, radićemo spomen sobu Momčila Mokranjca, sina našeg kompozitora, opet je reč o jednoj saradnji koja je krenula 2019. godine na inicijativu farmaceutskog fakulteta urađena je jedna izložba o velikom naučniku, povodom 120. godina njegovog rođenja i 80. godina farmaceutskog fakulteta. Znamo da je Mokranjčev sin Momčilo bio veliki farmaceut i začetnik toksikologije u Srbiji i ideja našeg muzejskog vodiča, pre svega u saradnji sa etnologom muzeja i sa profesorkom sa farmaceutskog fakulteta koji su saradnici na projektu, ideja je da se jedna soba u Mokranjčevoj kući posveti našem naučniku i na taj način gledamo da promenimo i postavku u Mokranjčevoj kući,“ –  rekao je Ivica Trajkovic, direktor Muzeja Krajine u Negotin.

 

 

 

 

 

 

Muzej Krajine već više godina u kontinuitetu ima podršku Ministarstva kulture i svog osnivača, opštine Negotin u realizaciji, pre svega projekata iz arheologije, kojih je najviše, a neki imaju međunarodni karaktwer. U Muzeju je u toku projekat digitalizacije, a uz pomoć lokalne samouprave Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo je i projekte rekonstrukcije kotlarnice negotinskog Muzeja projektom „Gradovi u fokusu“ podržana je zamena stolarije u ovoj ustanovi. Ove godine u 10 različitih projekata Muzeja Krajine republika i opština Negotin uložiće blizu 15 miliona dinara.

 

 

 

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *