„DAN POSLOVNIH INFORMACIJA“ ZA BUDUĆE I POSTOJEĆE PREDUZETNIKE IZ OPŠTINE KNJAŽEVAC

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije – RARIS u saradnji sa opštinom Knjaževac organizovala je „Dan poslovnih informacija“ za Buduće i postojeće preduzetnike iz opštine Knjaževac. Razgovaralo se o detaljima važnim za pokretanje i razvoj biznisa uz korišćenje sredstava ipard 2 programa.

 

 

Planirali smo još neka ulaganja, tako da se nadamo će ipak program i RARIS uopšte da nam pomogne da ostvarimo to što smo zamislili da bi nam ta turistička ponuda bila bolja, da bi sadržaj bio veći za sve buduće goste. Do sada se nisam sretala sa ovim programom, rekli su da će da nam pomognu i da konkurišemo i da dobijemo ta sredstva,” rekla je Jasmina Ranđelović, iz Jalovika Izvor.

 

 

 

Imam 11 ležajeva u dva dela. Mnoge vrste pomoći su nam potrebne i za sada se ne može živeti od seoskog turizma, videćemo dalje. Planirao sam da radim još neke sobe, dodatno, počeo sam neku zgradu, ali nemamo sredstva više. Imamo goste, i sada imamo trenutno za praznike,” rekao je Dragan Ćirić, iz Balta Berilovci.

 

 

Informacije u vezi preduzetništva i poslovanja obuhvatile su i novine u vezi subvencija, grantova, subvencionisanim kreditima, otpočinjanju biznisa, obukama, stručnoj pomoći i drugim oblicima podrške razvoju poslovanja iz Ipard fondova evropske unije.

 

 

 

„Glavni preduslov kod Ipard-a je da imate registrovano poljoprivredno gazdinstvo, možete ga imati kao fizičko lice, kao preduzetnik, kao privredno društvo, kao zadruga, sve su to mogućnosti. Ipard se u Srbiji ne koristi dovoljno i u dosadašnjim pozivima nisu iskorišćena sva sredstva, za ovu godinu su najavljena tri poziva, prvi se očekuje u maju, on će biti za meru jedan, to je ulaganje u imovinu fizičkih gazdinstava. Mera jedan je namenjena za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. U junu će biti mera tri, ona će biti namenjana za preradu i prehrambenu industriju i u julu ili avgustu se očekuje novi poziv za ruralni turizam, to su zvanične najave uprave za agrarna plaćanja koje sprovodi Ipard program u Sbiji zajedno sa Ministrastvom poljoprivrede. Ono što je važno je da ljudi trebaju da imaju na pameti da Ipard nije stvar koja se dešava sad i više je neće biti, ko propusti sad ovaj rok i misli da je sve propalo, naprotiv Ipard će trajati jos najmanje 7, 8 godina i stalno će biti velika sredstva na raspolaganju jer u Ipard-u pričamo o mogućnostima da vi dobijete par stotina hiljada evra, čak i milion evra bespovratne pomoći,” rekao je Vladan Jeremić, direktor Raris-a.

 

 

Opština Knjaževac za koju je poljoprivreda prioritet predstavlja dobar servis gradjanima koji žele da unaprede svoju proizvodnju.

 

 

Imajući u vidu da se sada spremaju novi konkursi iz Ipard programa, opština Knjaževac je u saradnji sa regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije i sa poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom odlučila da pozove svoje sugrađane za koje imamo saznanja, ili procenjujemo da bi mogli da budu zainteresovani za korišćenje ovih sredstava, da danas čuju šta su im mogućnosti, da probamo da im približimo šta je to što bi njima u interesu moglo da bude za korišćenje sredstava iz Ipard fondova, to je ono što je naša misija uvek i bila, da probamo da našim sugrađanima pomognemo i olakšamo njihovo poslovanje i da im olakšamo i damo sve moguće preduslove za njihov bolji život,” rekao je Saša Petrović, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac

 

 

Projekti kojima se konkuriše za sredtva Ipar fondova se podnose od trenutka objavljivanja javnog poziva koji traje od 45 dana do tri meseca, a bespovratna sredstva mogu iznositi od 50 do 80 odsto vrednosti projekta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *