DAN OPŠTINE KLADOVO OBELEŽEN U SKLADU SA EPIDEMIJSKOM SITUACIJOM

U Kladovu je obeležen dan opštine u znak sećanja na 26. april 1867. godine kada su predstavnici Turske vlasti predali ključeve tvrđave “Fetislam” artiljerijskom kapetanu Milutinu Jovanoviću i kada su poslednji turski vojnici napustili Kladovo. Tim povodom predstavnici opštine i EU koja učestvuje u rekonstrukciji tvrđave fetislam položili su cveće na čuvenu varoš kapiju i simbolično označili početak brojnih infrastrukturnih projekta u ovom kraju.

 

 

 

„Projekat koji se radi u tvrđavi Fetislam, izuzetno je važan za našu opštinu. Turistički potencijali će biti podignuti za stepenik više,a ono što je jako bitno da mi kao opština Kladovo, već u par poslednjih godina beležimo veliki broj turista, zapravo rast turista kako domaćih, tako i stranih turista i naravno da će ovo podići potencijale opčtine Kladovo u turističkom smislu. Kreće se rehabilitacija puta Kladovo – Donji Milanovac što će takođe uticati na veći broj turista koji će dolaziti u Kladovo. Sa druge strane, iz pravca Niša takođe imamo saobraćajnicu koja je prošle godine urađena 24 kilometra puta, a mi kao lokalna samouprava zaista ulažemo puno u razvoj turizma, jer zaista mislimo da to može da bude razvoj maloprivrede i ugostiteljstva,“ –  rekao je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

 

 

 

 

 

„Ovo je izuzetno važno i za grad i za čitav region, sa obzirom da može da poveća potencijal turističkog razvoja, ne samo Kladova, već i čitavog regiona, a to dalje ima efekte i na dalji privredni rast, povećanje zapošljavanja i prihoda samih građana, a to može da dovede do toga da ljudi odluče da ostanu, da ne napuštaju ove krajeve. Obnova ove tvrđave deo je jedog mnogo većeg projekta, vredno ukupno 16 miliona evra, usmeren je na podizanje turističkih kapaciteta čitavog ovog regiona. Taj projekat ima nekoliko segmenata, jedan se odnosi na podizanje kapaciteta samog Ministarstva turizma, zatim imamo i obnavljanje infrastrukture ne samo ove tvrđave u Kladovu, već i Carske Palate u Feliks Rumulijani, tamo gradimo Viziturski centar, radićemo na infrastrukturi u Rajačkim pivnicama, a pored svega toga ćemo pružati i direktnu podršku, brojnim udruženjima i uopšte radinicima u turizmu kako bi unapredili svoje turističke kapacitete,“ –  rekao je Martin Klauke, predstavnik EU.

 

Ove godine, dan opštine Kladovo obeležen je u skladu sa epidemijskom situacijom. Održana je svečana sednica skupšine opštine Kladovo na kojoj je njen predsednik istakao koliko je važno čuvati i braniti slobodu.

 

 

 

„Naši preci od vremena pre tvrđave „Fetislam“, uložili su maksimalni napor pa i svoje živote negujući duh našeg naroda za slobodu. Zato je naš zadatak da nastavimo tradiciju, da vaspitamo mlađe narastaje, naše potomke, da je sloboda i nezavisnost nešto što se mora čuvati i braniti,“ –  rako je Dragan Maksimović, predsednik SO Kladovo.

 

Predsednik opštine Kladovo je podsetio šta je sve urađeno između dva praznika u godini pandemije.

 

 

„Danas poćinje konstrukcija puta od Kladova do Donjeg Milanovca. Izgradnja tog puta svim kulturno istorijskim turističkim potencijalima naše opštine biće dostupna svima iz Srbije, a nama iz Kladova biće omogućen brži i bezbedniji put ka Beogradu. Dobili smo put Kladovo – Brza Palanka, kao i novi most kod Milutinovca, tako da i sa te strane imamo potpuno novu saobraćajnicu koja je izuzetnog značaja za Kladovo. Pored turističkih potencijala, poljoprivreda je takođe značajan potencijal, koji je još uvek neiskorišćen. U razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima zaključili smo da pored subvencije koje smo davali i dajemo poljoprivrednim proizvođačima, komasacija, jeste ono što bi poljoprivrednicima najviše značilo, zato smo i rešili da ove godine krenemo u proces komasacije. Svaki pojedinac mora da da svoj maksimum, danas Kladovo izgleda drugačije u odnosu na pre samo 2,3 ili 10 godina, danas su bolje saobraćajnice, mostovi, sređeniji su trgovi, javni objekti, obdanište, škole. To je uspeh svih nas,“ – rekao je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

 

Na svečanoj sednici skupštine opštine Kladovo građanima, njihovim udruženjima i ustanovama uručena su godišnja priznanja za doprinos boljem životu i razvoju grada, ali i nesebičnoj borbi protiv pandemije kovida 19.

 

 

 

 

„Zahvaljujem se puno na ovoj divnoj nagradi u ime svih zaposlenih u kovid ambulanti Kladovo. Počastvovani smo i ponosni što je lokalna zajednica prepoznala naš naporan rad u boribi sa pandemijom kovid-19 u proteklih godinu dana. Zahvalila bih se i pohvalila sve radnike ZC Kladova kako iz primarne, tako i iz sekundarne zdravstvene zaštite, koji su učestvovali i borili se protiv kovida i njima ova nagrada pripada,“ –  rekla je dr Sibirka Mićović

 

26 april u Kladovu se kao Dan opštine obeležava od 2002. godine.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *