ZAVRŠEN PROJEKAT „ODRŽIVI EKO PRIJATELjSKI REGION“

U holu negotinskog Doma kulture, danas je održana završna konferencija projekta „Održivi eko prijateljski region“ koji je Opština Negotin realizovala sa Tehnološkim institutom za akvakulturu iz Montane. Cilj projekta, koji je realizovan u okviru Programa prekogranične saradnje IPA Bugarska-Srbija, je očuvanja flore i faune u dunavskoj regiji na teritoriji opštine Negotin. Popred prisutnih učesnika u Domu kulture, konferenciju su onlajn pratili i predstavnici vodećeg partnera projekta, Tehnološkog instituta u Montani. Fokus projekta koji je trajao dve godine, je na očuvanju flore i faune u dunavskoj regiji na teritoriji opštine Negotin, koju sprovodimo kroz određeni broj aktivnosti.

Otvarajući konferenciju Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin je istakao da se današnja konferencija održava na „Dan planete Zemlje“ koji ima za cilj da podseti ljude na odgovornost na očuvanje planete na kojoj živimo i dodao:

 

 

 

„ Projekat smo realizovali sa partnerskom organizacijom „Tehnološki institut za akvakulturu“ iz opštine Montana, Republike Bugarske kao vodećim partnerom na projektu sa kojim smo realizovali zajedničke aktivnosti kao što su izrada studije i istraživanja o trenutnom stanju biljnog i životinjskog sveta u prekograničnoj regiji reke Dunav. Kroz svoje aktivnosti – uspostavljanje mrestilišta za ugrožene vrste jesetra i edukativni centar za zaštitu biodiverziteta i rečnih vrsta – ovaj projekat je snažno povezan sa postizanjem specifičnog cilja programa: promovisanja i unapređenje korišćenja zajedničkih prirodnih resursa, kao i podsticanje zaštite prirode u programskom području, kroz zajedničke inicijative preko granice. Rezultati projekta biće realizovani fizički i biće lako identifikovati zajedničke i konkretne akcije u pograničnom regionu koje doprinose stvaranju sinergejskih efekata na životnu sredinu i zaštitu i upravljanje resursima. Želim da vam skrenem pažnju, da je u vodnom okruženju prekogranične regije ozbiljno ugrožen biodiverzitet i hitan je prioritet u potrazi za alternativnim tehnikama očuvanja i upravljanja biodiverzitetom riba. Reka Dunav je jedina reka u regionu sa prirodnom populacijom jesetra. U Dunavu je živelo šest vrsta jesetra – moruna, purastroga, ruska jesetra, klas, atlantska jesetra i čita. Danas su ostale samo četiri od ovih vrsta – atlantska jesetra i klas nestali su iz rečnih voda. To su vrste koje žive u moru i ulaze u reke da bi se razmnožile. S tim ciljem, ovaj projekat je preduzet za procenu biodiverziteta ribe u rečnim područjima, a posebno za vrste jesetra. Bugarska i Srbija su jedno od evropskih žarišta biodiverziteta sa približno: 210 vrsta i podvrsta riba u Bugarskoj (bez onih u Crnom moru) 125 riba u Srbiji. Ova bogata biološka raznolikost podložna je uticajima širokog spektra pretnji kao rezultat ljudske aktivnosti i prirodnih procesa koji se javljaju u ekosistemima. Antropogene pretnje kopnenim sistemima uključuju građevinske aktivnosti, infrastrukturne projekte, vađenje resursa, ilegalnu seču, zagađenje životne sredine, direktno istrebljenje / eksploataciju, genetsku eroziju i klimatske promene. To su problemi na koje je aktuelni projekat usmeren i čiji je cilj rešavanje putem uspostavljanja mrestilišta za vrste jesetra, edukativnog centra i sprovođenja kompleksa aktivnosti u oblasti zaštite biodiverziteta. Na ovaj način će zajednički pogranični region zaštititi svoje prirodno nasleđe za buduće generacije.“ poručio je Veličković i zahvalio Evropskoj uniji, Republici Srbiji i partneru na projektu Tehnološkom institutu za akvakulturu iz Montane, na dosadašnjoj kao i budućoj saradnji kroz održivost projekta.

 

 

 

„Jedna od projektnih aktivnosti je i kupovina čamca sa pratećom opremom. Čamac je specijalne izgradnje i zapremine i služiće da se prikupljaju podaci o životinjskim i biljnim vrstama u negotinskom delu reke Dunav koji se procesuiraju kroz GIS sistem koji je takođe razvijen kao deo ovog projekta a nabavljena je ronilačka oprema. A danas je i emitovan promotivni film o projektu.“ –  istakao je Ljutica Jovanović, zamenik koordinatora na projektu.

 

Ukupan budžet projekta je 545.775.61 evra, od čega opštini Negotin pripada 201.387.96 eura, 171.179,75 sredstva iz fonda EU (85 procenata), a učešće opštine Negotin iznosi 30.208,20 evra.

 

 

Izvor: negotin.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *