PREDSEDNIK VUČIĆ PRISUSTVOVAO ZDRUŽENOJ TAKTIČKOJ VEŽBI „ODGOVOR 2021“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „ODGOVOR 2021“, koja je održana na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“. Tokom vežbe, pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova prikazali su deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.

 

 

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „ODGOVOR 2021“

 

 

Na poligonu „Orešac“ kod Vršca prikazana je sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije, sa ciljem demonstracije spremnosti i uvežbanosti združenih jedinica da uspešno odgovore na sve rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije i njenih građana.
Vežba je imala pet segmenata tokom kojih su bezbednosne snage dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi, uz upotrebu helikoptera, borbenih oklopnih vozila „Miloš“ i „hamer“, desantnih čamaca, sistema bespilotnih letelica i anti-dron sistema, brzom i efikasnom akcijom savladali i neutralisali teroriste, čime su pokazali vrhunsku uvežbanost i visok stepen preciznosti.
Združena taktička vežba „Odgovor 2021“ nastavljena je na poligonu „Pasuljanske livade“ na kojem su jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prikazale postupke ojačane borbene grupe u odbrani sa prelaskom u napad.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „ODGOVOR 2021“

 

Dejstvovale su lovačka i bombarderska avijacija, kao i helikopteri i artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane. Vojska Srbije izvela je na položaje deo najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže, kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije.
Na današnjoj vežbi dejstvovali su i helikoperi Mi-35, kao i protivoklopni helikopteri tipa „gama“ koji su raketama „maljutka“ neutralisali neprijateljska oklopna vozila, dok su jurišni avioni tipa „Orao“, te lovački avioni MiG-29 dejstvovali u simuliranoj borbi.
Predsednik Vučić je čestitao pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na uspešno izvedenoj vežbi i naglasio da je ponosan na ono što je danas prikazano.

 

„Videli smo kako zajednički mogu da rade Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, naša vojska i naša policija“, rekao je predsednik Vučić i posebno istakao performanse artiljerijsko-raketnog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu „Pancir S1″, koji se smatra jednim od najsavremenijih PVO sistema svoje klase na svetu.
Predsednik je dodao da su današnjom vežbom, u kojoj su korišćena savremena sredstva, naoružanje i oprema, vojska i policija pokazali koliko je ulaganja potrebno u odbranu i najavio dalju modernizaciju Vojske Srbije i policije.
„Naša vojska i policija moraju da budu još mnogo snažniji, da imaju bolje uslove za život. Verujem da daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem armije i policije možemo preventivno da delujemo i da odvratimo svakog agresora“, poručio je predsednik Vučić.

 

„Brzo, efikasno i veoma organizovano. Čestitam svim pripadnicima vojske i policije na uspešno obavljenoj vežbi i veliko hvala!“, rekao je na kraju vežbe predsednik Vučić.
U vežbi „Odgovor 2021“ učestvovalo je oko 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije. Svoje sposobnosti prikazali su pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „ODGOVOR 2021“

 

Vežbi su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.
Izvor: predsednik.rs
Foto: predsednik.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *