ĐACI SE OD PONEDELJKA VRAĆAJU U KLUPE

Posle mesec dana svi đaci od ponedeljka ponovo će biti u školskim klupama po modelu od 1. septembra. Da li su škole spremne?

Krizni štab doneo je odluku da se od 19. aprila đaci vraćaju u školske klupe, i to stariji razredi osnovnih škola i srednjoškolci.

 

Oni će nastavu pohađati po modelu od 1. septembra – po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete za srednje škole, rekao je za RTS da je sve spremno za povratak đaka u školske klupe po već dogovorenom protokolu.

Rekao je da ovo nije prvi put da se prelazi iz jednog u drugi model i podsetio da će se stariji osnovci smenjivati na dnevnom nivou, nastavu će pohađati naizmenično neposredno i na daljinu u manjim grupama.

Srednjoškolci će jednu nedelju ići u školu, a jednu nedelju učiti na daljinu.

U prethodnom periodu samo mlađi osnovci su pohađali nastavu u školi. Zbog pogoršanja epidemijske situacije na onlajn nastavu su 15. marta prešli i stariji osnovci, a nedelju dana pre njih i svi srednjoškolci.

Blagojević je podsetio da je u nedelji početkom marta došlo do povećanja broja zaraženih, ali da se posle uvođenja nastave na daljinu kriva zaravnila i da se taj broj smanjio.

Mere su kaže, dale rezultate, ali su i škole uspele da odole transmisiji virusa.

Povratak u školu omogućiće i povratak na sve one specifične oblike nastave i vannastavnih aktivnosti, kao što su praktična nastava, pripremna nastava…

Blagojević je objasnio da su škole, kada se nastava odvijala na daljinu, akcenat stavile na opšteobrazovne predmete, ali da će se po povratku u škole akcenat staviti na praktičnu nastavu.

Što se tiče medicinskih škola tu su, kaže, izloženi najvećem problemu, jer je na naki način suspendovana praksa u zdravstvenim ustanovama.

On je zahvalio medicinskim školama koje su pružile podršku masovnoj vakcinaciji i onima koji pomažu u vakcinaciji, jer su ti učenici ušli u zdravstveni proces.

Danas se završava prijava za prijemne ispite za specijalizovane gimnazije i odeljenja, baletske, muzičke i umetničke škole.

Blagojević je naveo da se do juče do 18 časova prijavilo 5.700 učenika i podsetio da je prijemni za te škole od 7. do 16. maja.

 

 

 

 

 

Izvor: RTS

 

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *