POSETA INSTITUTU ZA VIRUSOLOGIJU, VAKCINE I SERUME „TORLAK“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su danas Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak“. Predsednik Vučić uručio je vakcine „AstraZeneca“ za Republiku Srpsku i saopštio da je u Srbiji dato više od tri miliona doza vakcina.

 

 

 

 

Poseta Institutu za virusologiju i serume „Torlak“

 

„Pitanje zdravstva je jedan od četiri stuba ozbiljne države. Čast mi je što danas mogu da uručim još 10.000 doza za ljude u Republici Srpskoj“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je u Srbiji do danas dato više od tri miliona doza vakcina.
Predsednik Vučić je rekao da je više od milion i dvesta hiljada ljudi revakcinisano, a više od milion i osamsto hiljada je primilo prvu dozu.
„Mislim da je za nas važno da možemo da kažemo da ćemo za 15 dana imati 1,8 miliona revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat i sa druge strane verujem da ćemo moći da ubrzamo proces čim obezbedimo značajno veću količinu vakcine, očekujem do kraja aprila“, rekao je predsednik.
Poseta Institutu za virusologiju i serume „Torlak“

 

Predsednik Vučić je najavio da će u ponedeljak u Srbiju stići još 211.000 Fajzerovih vakcina, kao i da je juče stiglo 50.000 druge komponente ruske vakcine, dok bi sutra trebalo da stigne isto toliko, a u ponedeljak ili utorak još 100.000 prve komponente „Sputnjika V“. Očekuju se i kineske „Sinofarm“ vakcine pre kraja ovog meseca.
„To su važne stvari, to znači život, ne samo za nas, već i za ceo region“, rekao je predsednik Vučić.
Predsednik Vučić je medijima pokazao prvu, kontrolnu bočicu vakcine „Sputnjik V“ napravljenu na Torlaku i naveo da će vakcine proizvedene na Torlaku biti puštene u upotrebu u junu ove godine.
Poseta Institutu za virusologiju i serume „Torlak“

 

Predsedniku Vučiću je tokom obilaska Instituta „Torlak“ predstavljen proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa. Predsednik je istakao da je važno što su danas svi zajedno posetili Torlak.
„Mnogo novca je uloženo od 2014. godine, kupili smo nove mašine, i Torlak koji je bio pred gašenjem, uspeli da vratimo u život. To postaje simbol snage jedne države i to je ono što nam je najvažnije“, rekao je predsednik Vučić i dodao da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u poseti Torlaku, stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbiji u prethodnom periodu pokušavali da ga unište.
U naredna tri meseca će, prema njegovim rečima, biti uloženo i u spoljašnji izgled zgrade.
Poseta Institutu za virusologiju i serume „Torlak“

 

„Važno je da se proizvode ovde i vakcine za grip, ove godine bar pola miliona jer će biti nestašica u celoj Evropi, a da bismo odvojili grip i koronu važno je da možemo te doze na vreme da podelimo stanovništvu, posebno ugroženima“, ukazao je on i dodao da je namera da se na Torlaku pravi i serum protiv zmijskog otrova, BSŽ vakcina, antitetanus, vakcina protiv difterije.
„Namera je da imamo naučno-istraživački centar, ali i proizvodnju, da bismo u narednih 10-12 godina postali velesila u proizvodnji vakcina“, zaključio je predsednik Vučić.
Izvor: predsednik.rs
Foto: predsednik.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *