TRI BITNA PROJEKTA ZA GRAD BOR

Na prvoj po redu konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, u organizaciji Balkan Green Energy News.
Grad Bor uzeo je učešće u konferenciji jer predstavlja jedinstven primer u ovom delu Evrope zbog načina na koji se uhvatio u koštac sa rešavanjem pitanja unapređenja grejanja na teritoriji grada.
Važno je da u cilju opšteg interesa sugrađani dobiju kvalitetnije grejanje po nižoj ceni, uvezati tri bitna projekta – projekat sa Nemačkom razvojnom bankom i Ministarstvom rudarstva koji se odnosi na rekonstrukciju 10 kilometara toplovoda i vrelovoda, zatim projekat sa EBRD-jem koji se odnosi na podizanje energetske efikasnosti 76 stambenih jedinica i kao treći – projekat nove toplane.
„Mi se danas nalazimo na korak od izgradnje i ja verujem da ćemo najkasnije u novembru mesecu imati prve radove na novoj toplani koja treba da obuhvati tri vrste energije i to zelene energije. Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj opredelili smo se za drvnu masu, sečku, dok ne stigne gas nakon što se uradi kompletna gasifikacija na području grada.A zahvaljujući Vladi RS i programu „Zelena Srbija“ radi se i projekat fabrike za preradu otpadnih voda i ideja je da energiju koju budemo dobili iz otpadnih voda uključimo u toplanu“ – napisao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.
Cilj je da se u narednom periodu stvorim mogućnosti o solar termalu kroz ovakav projekat  sugrađanima omogući stabilnije grejanje, ujedno i jeftinije, da se obezbedi iekološki aspekt, a da istovremeno podigne ekološka i ekonomska svest  građana da upravljaju potrošnjom energije.
Izvor: Aleksandar Milikić
Foto: Aleksandar Milikić

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *