OBELEŽAVANJE 72. GODIŠNJICE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA SPOMENIKA PRIRODE „RIPALJKA”

 

 

 

 

Ove godine obeleževa se 72 godine od kako je „Ripaljka” proglašena zaštićenim prirodnim dobrom od strane, u to vreme, Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti. Taj dan se obeležava i kao dan zaštite prirode u Srbiji. Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vodopad „Velika Ripaljka” predstavlja jednu od najlepših i najintresantnijih prirodnih retkosti u Srbiji. To je jednini vodopad u bigru u Istočnoj Srbiji visok 20 metara. Veliku Ripaljku je još 1896. godine opisao profesor dr. Jovan Cvijić i objavio taj opis i sliku vodopada u Glasu srpske akademije nauka. Od tada se slika ovog vodopada mogla videti u svakome albumu prirodnih lepota Srbije i o njemu se govorilo u udžbenicima geografije. Velika i Mala Ripaljka privlačile su i mnogobrojne turiste i posetioce Sokobanje − stoji između ostalog u obrazloženju Rešenja iz 1949. godine kojim se Ripaljka stvalja pod zaštitu države.

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.som

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *