NOVE MERE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin na 7. telefonskoj sednici štaba održanoj dana 09.04.2021.godine, u cilju sprovodeđenja mera Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije predloženih na sednici održanoj 09.04.2021. godine i usvojenih od Vlade Republike Srbije, doneo je:

ZAKLjUČAK O SPROVOĐENjU MERA VLADE REPUBLIKE SRBIJE NA TERITORIJI OPŠTINE NEGOTIN

​ I. Od ponedeljka 12.04.2021.g. mogu raditi objekti u kojima se obavlja delatnost iz oblasti trgovine na malo u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima (tržni centri i sl.), svakog dana u periodu od 06.00 do 22.00 časa.

Ovi trgovinski objekti su dužni da obezbede primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih a posebno onih koji se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.
Svi zaposleni i prisutna lica u tržnim centrima su dužni da nose, na propisan način, masku i drže socijalnu distancu od 2 metra između lica.

Maksimalni broj lica koja se nalaze u trgovinskom objektu je jedan posetilac na 9 m2 s tim što se u broj uračunavaju i zaposleni.

U posebnom trgovinsom objektu koji se nalazi unutar tržnog centra a koji ima manju kvadraturu od 18 m2 može biti prisutan jedan zaposleni i jedno lice (kupac).

Na ulazu u tržni centar obavezno je postavljanje dezobarijere s tim što obavezu postavljanja dezobarijere ima i svaki poseban objekat unutar tržnog centra.

II. Počev od 12.04.2021.godine, Ustanove kulture na teritoriji grada Negotin mogu organizovati svoje radno vreme svakog dana u periodu od 06.00 do 22.00 časa.

Ustanove su dužne da se pridržavaju donetog posebnog plana primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika, a koji je donet saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
Ustanove su dužne da svim zaposlenima obezbede primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih a posebno onih koji se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.
Svi zaposleni i posetioci su dužni da, na propisan način, nose masku.

Ustanova je dužna da redovno vrši dezinfekciju svih prostorija u kojima borave zaposleni i posetioci.

Ustanove su dužne da redovno vrše provetravanje prostorija u kojima borave posetioci i zaposleni, prirodnom ventilacijom, otvaranjem prozora.

U ustanovi je obavezno držanje socijalne distance između posetilaca i zaposlenih od dva metra.

Na ulazu u ustanovu obavezno je postavljanje dezobarijere.

U ustanovama je obavezna primena mera koja se odnosi na maksimalan broj lica koja mogu da borave u zatvorenom prostoru ( jedan posetilac na 9 m2 s tim s tim što se u broj uračunavaju i zaposleni).

U zatvorenom prostoru Ustanove Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, u sali doma (parter 100 i balkon 30), dozvoljeno je okupljanje do 130 ljudi istovremeno za događaje sa sedećim mestima, uz obavezan razmak od jednog sedišta između sedišta koja se nalaze u istom redu, dok se za sedišta koja se ne nalaze u istom redu primenjuje poseban raspored sedenja (cik cak raspored), osim ukoliko između redova po samoj strukturi prostorije već postoji dovoljan razmak. Ustanova je dužna da vidno obeleži mesta kojima je nije dozvoljeno sedeti.

Za organizovanje svih manifestacija potrebna je predhodna saglasnost Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.

Vršiće se pojačana kontrola od strane komunalne inspekcije, komunalne milicije i sanitarne inspekcije svih objekata kojima nije zabranjen rad.

III. Ovaj Zaključak stupa na snagu odmah po donošenju.

IV. Za vreme važenja ovog Zaključka ne primenjuju se mere iz Zaključak Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin Broj: 870-11/2021-II/06 od 16.03.2020. godine koja propisuje ograničenje radnog vremena objektima iz stava I ovog Zaključka na drugačiji način.

 

 

 

Izvor: negotin.rs

Foto: negotin.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *