ZELENI RUBIN ĐERDAPA

Prelepi vodopad Blederija je na tridesetom kilometru od Kladova, na teritoriji sela Reka, gde zahvata površinu od gotovo 400 hektara

 

Vodopad Blederija, u podnožju planine Miroč, mističan je kao, uostalom, i cela istočna Srbija koja svojim kamenim vrletima, najvećim podzemnim dvoranama Srbije, kanjonima i vodopadima predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje prirode i pustolovina. Da bi se očuvalo bogatstvo i raznovrsnost geološkog fenomena Blederija, početkom godine proglašeno je za spomenik prirode druge kategorije na osnovu rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Zeleni rubin Đerdapa – Vodopad Blederija

 

Blederija je pre svega, reka dugačka 4,3 kilometra na kojoj se nalazi istoimeni vodopad. Izvire na 190 metara nadmorske visine. Nizvodno prima vode svojih pritoka Sokolovice i Suvaje da bi se ulila u Ravnu reku, odakle teče ka Dunavu.
Prelepi vodopad je na 30. kilometru od Kladova, na teritoriji sela Reka gde zahvata površinu od 398,86 hektara, od čega je 237 hektara u privatnoj svojini.

Zeleni rubin Đerdapa – Vodopad Blederija

 

Vodopad Blederija obrušava se preko bigrene prečage sa visine od sedam metara u bigrenu kadu, formirajući malo smaragdno-zeleno jezero koja podseća na zeleni rubin. Ispod njega je još jedno, malo pliće, gde posle par kaskada, rečica prelazi u dolinu. Ovaj vodopad nije najveći koji se može videti u Srbiji, niti je najbogatiji vodom, ali nikada ne presuši. Uzvodno od vodopada, na oko dva kilometra sa desne strane, nalaze se izvori reke Blederije od kojih su neki sa ledenom vodom, dok su u neposrednoj blizini i izvori subtermalne vode sa temperaturom od 17 stepeni. Vode ovih izvora spajaju se preko niza slapova krčeći svoj put kroz nestvarnu zelenu oazu.
Ovako lep zeleni rubin ove godine posetili su brojni turisti, a slike i komentari posetioca govore više od reči.
Izvor: predsednik.rs
Foto: predsednik.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *