PROBA MALE MATURE U PETAK I SUBOTU U SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA U SRBIJI

Probni završni ispit održaće se u petak i subotu u svim osnovnim školama u Srbiji, a u cilju pripreme učenika osmog razreda, nastavnika i škola za završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
U petak, 9. aprila, u 13 časova, biće polaganje probnog testa iz matematike. U subotu, 10. aprila, u 9 časova je polaganje probnog testa iz srpskog/maternjeg jezika, a u 11:30 časova, polaganje probnog kombinovanog testa iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Rešavanje testova traje 120 minuta.
Probni završni ispit održaće se u školi, u grupama učenika, ne većim od 15, uz poštovanje svih epidemioloških mera.
Ministarstvo podseća da je probni završni ispit verna simulacija procesa završnog ispita, gde učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo.
„Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu“, ističu u Ministarstvu.
Dodaju i da će polaznici trećeg ciklusa programa funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih (FOOO), u okviru probnog završnog ispita, u petak, 9. aprila, u 13 časova, polagati jedinstveni test koji sadrži zadatke iz srpskog odnosno maternjeg jezika, matematike i prirodnih i društvenih nauka kao i opšte kompetencije.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *