NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE ĐORĐE STANOJEVIĆ : Idejni tvorac dostignuća

 

 

 

 

Na današnji dan 1858 godine u Negotinu je rodjen Đorđe Stanojević  profesor fizike, dekan i rektor Beogradskog univerziteta, projektant i graditelj električnih centrala u svojoj zemlji, jedan od najučenijih ljudi svoga doba u Srbiji. Stanojević je bio prvi srpski astrofizičar. Zaslužan je što je Beograd među prvim evropskim prestonicama dobio električno osvetljenje.

 

 

Bio je idejni tvorac mnogih dostignuća, koja su promenila život u Srbiji. Đordje Stanojević je bio čovek široke kulture, evropskih manira, dinamičan poslovan čovek, entuzijasta i romantičar, patriota, koji je verovao u nauku i tehniku, ali i u svoj narod. Mnoga naučna dostignuća Srbija je upoznala zahvaljujući njemu: doneo je prvi rentgen aparat, instalisao prvu radiotelegrafsku stanicu, doneo prve rashladne uređaje, napravio prvu fotografiju u boji u Srbiji. Objavio je više od stotinu naučnih, stručnih i radova na popularizaciji nauke i tehnike, pre svega fizike, astronomije i elektrotehnike.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *