OD SLEDEĆE NEDELJE VAKCINACIJA I PO BORSKIM SELIMA

Na danas održanoj konferenciji povodom preseka stanja sa virusom na teritoriji grada Bora rečeno je da je tokom prethodne dve nedelje postoji blagi, ali neprekidni rast broja pozitivnih i da je neophodno da se nastavi sa poštovanjem mera koje je propisao republički Krizni štab, kao i sa procesom vakcinacije koji je u Boru ocenjen kao izuzetno dobar.

Epidemiolog borskog Doma zdravlja, dr Javorka Stankulić, označila je epidemiološku situaciju u gradu kao nepovoljnu i istakla da i u Boru, kao i u drugim gradovima u Srbiji, skoro pa svakodnevno raste broj obolelih od virusa. Prema njenim rečima, i u ovom talasu najviše obolelih su upravo predstavnici mlađe generacije, da je klinička slika jača, a komplikacije češće.

“Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru pokazuju da se u Boru oporavilo 30 osoba, a od poslednjih informacija zabeleženo je 39 novih slučajeva virusa korona, pa je tako 388 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji grada. U Opštoj bolnici Bor trenutno je hospitalizovano 46 bolesnika, od kojih su 43 pozitivna na virus.” –  rekla je dr Stankulić.

Prema podacima epidemiološke službe, dosad je dato 14.875 doza vakcina, od kojih je 6.925 broj onih koji su primili i drugu dozu željene vakcine.

“Vakcinacija protiče u izuzetno dobroj organizaciji i dosad nismo zabeležili nijednu ozbiljnu niti težu reakciju koja je zahtevala angažovanje zdravstvenih radnika. Zainteresovani se i dalje moraju prijaviti preko eUprave, a očekujemo da će od sledeće nedelje svi zainteresovani moći da se zaštite Sinofarmovom vakcinom bez prethodnog prijavljivanja. Mi smo tražili 5.000 doza ove vakcine i ja se nadam se će to biti sasvim dovoljno da mi podmirimo naše potrebe prema građanima koji žele da se vakcinišu, kako u gradu, tako i u selima” –  rekla je dr Stankulić.

 

 

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je na današnjoj konferenciji još jednom istakao značaj poštovanja mera i najavio početak vakcinacije u seoskim sredinama na području grada koja je planirana za narednu nedelju.

„Ono što je dobra vest jeste da smo tražili veću količinu vakcina jer od naredne nedelje krećemo sa vakcinacijom naših sugrađana u seoskim sredinama. Grad Bor u svakom selu ima ambulantu koja je pripremljena da izađe u susret procesu vakcinacije, a mi ćemo po dobijanju vakcina obavestiti javnost i pozvati naše meštane da se vakcinišu i na taj način zaštite od virusa.” – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

 

 

Milikić se tokom konferencije osvrnuo i na jučerašnji protest određenog broja preduzetnika ispred zgrade Grada Bora i rekao da je grad, kako je i najavljeno, sa paketom mera preduzetnike oslobodio plaćanja komunalnih taksi za šest meseci, kao i plaćanja nameta za 99 odsto i da je to jedino što grad može da uradi programom koji je definisan zakonom o budžetskom sistemu.

“Ovih dana, sa javnim stambenim preduzećem, uveliko radimo sveobuhvatnu analizu da preduzetnike koji su zakupci lokala u vlasništvu grada oslobodimo i plaćanja tih zakupa i siguran sam da će ta mera pomoći svima, jer lokale koriste i frizeri i fotografi i mnogi drugi , a ne samo ugostitelji.”

Dodao je i da se veliki broj preduzetnika ne slaže sa onime što je rečeno tokom protesta, a kojim je direktno napadnuta država i zdravstveni sistem, i istakao da je to pogrešan način da se pošalje politička poruka.

“Ja sam siguran da to nije bio politički skup, iako je na kraju izašla politička poruka. Grad je spreman da izađe u susret svim sugrađanima koji imaju neko pitanje, što smo i radili u prethodnom periodu. Zdravstveni sistem u Boru jako dobro radi svoj posao iako su zaposleni pod velikim pritiskom već godinu dana i vakcinacija teče u najboljem redu. Zadatak svih nas je da uđemo u proces vakcinacije, zbog čega smo i tražili dodatne doze vakcina kako bi se u narednom periodu povećao broj vakcinisanih, a izbegla mogućnost širenja virusa i smanjio trend rasta broja pozitivnih.” –  rekao je Milikić.

 

 

Izvor: bor.rs

Foto: bor.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *