SASTANAK SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA ČEŠKE REPUBLIKE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Češke Republike Tomašem Petričekom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne, ekonomske i parlamentarne saradnje, kao i o investicijama, povećanju trgovinske razmene i brojnim projektima u raznim oblastima od interesa za Češku i Srbiju.

Predsednik Vučić je zahvalio ministru Petričeku na poseti i naglasio da su redovni kontakti i susreti zvaničnika od izuzetnog značaja za unapređenje odnosa Srbije i Češke. Predsednik je posebno pozdravio održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije, što odražava zdrav interes kompanija i privrednika za širenjem poslovanja, kako bi se redovni ekonomski tokovi što pre nastavili nakon izuzetno teške godine.
„Srbija izuzetno poštuje češka ekonomska dostignuća u prethodnoj deceniji. Uveren sam da ćemo se izboriti sa pandemijom i da će naša privredna saradnja doprineti da se ozbiljne ekonomske posledice pandemije što pre ublaže, kako bismo svi mogli da se okrenemo budućim projektima koji će podići kvalitet života ljudi“  – rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija postala jedna od zemalja sa najboljim uslovima za strane investitore, budući da je politički stabilna i da ima sjajan tim stručnjaka koji su napornim radom stvorili izuzetnu invesiticionu klimu.
Ministar Petriček je izrazio zahvalnost na mogućnosti da dođe u Beograd sa privrednom delegacijom i dodao da je ekonomska saradnja od velikog značajna za obe strane. On je dodao da je kriza umanjila nivo i obim ekonomske saradnje, ali da je i robna razmena od 1,2 milijarde evra koja je ostvarena prošle godine veoma važna s obzirom da je 2020. godina, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu izuzetno teška za ceo svet.
„Uveren sam da će privrednici naći prostor za unapređenje saradnje, kao i za investiranje i realizaciju novih projekata“ – rekao je ministar Petriček i istakao da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.
„Želimo da razmotrimo više poslovnih mogućnosti u Srbiji i zato je sa mnom došlo 20 privrednika. Pre krize smo imali najnižu stopu nezaposlenosti i sada istražujemo druge poslovne destinacije i mogućnosti, a Srbija nam je kulturološki i istorijski veoma bliska“–  rekao je ministar Petriček i dodao da Češka želi da održi redovne kontakte sa Srbijom na najvišem nivou.
Predsednik Vučić je istakao da je sa posebnim zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika Zemana da poseti Prag u maju ove godine i dodao da je uveren da će se tokom te posete inicirati projekti sa čijom bi realizacijom trebalo otpočeti što pre na obostranu korist dve zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *