TRENUTNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U NEGOTINU JE IZRAZITO NEPOVOLJNA

Zbog sve većeg broja obolelih od korona virusa, epidemijska situacija u Negotinu ocenjuje se kao izrazito nepovoljna. Sve je veći broj hospitalizoavanih pacijenata.

 

 

„Možemo da kažemo da je trenutna epidemiološka situacija u opštini Negotin izrazito nepovoljna, naime hospitalizovano u ZC  Negotin na kovid odeljenjima ukupno je 51 pacijent, na grudnom odeljenju 20, na neurologiji 11 i na internom 20. Na kontuiranom kiseoniku je 20 pacijenata. U toku prethodnog dana bilo je 8 prijema, a u kovid ambulanti se javilo 77 pacijenata gde je pregledano 49 prvi put i 28 kontrolnih pregleda, testirano je ukupno 50 pacijenata od kojih je 27 pozitivno. Statistički podaci ukazuju da od prvog marta do sada ukupno u našoj ustanovi hospitalizovano 118 pacijenata svi sa bronhopneunomijom i svi kovid pozitivni. 20 pacijenata je upućeno u višu zdrastvenu ustanovu i to 17 u kovid bolnicu u Kruševcu i 3 pacijenta u kovid bolnicu u Batajnici. Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata 16 je umrlo u našoj ustanovi, ostali su uspešno izlečeni. Ukupno u kovid ambulanti od 1. Marta do sada pregledano je 1292 pacijenta od kojih je 845 imalo prvi pregled, 447 je imalo kontrolni, 567 je bilo pozitivnih, 13 na pcr testu, ostali na antigenskom testu. To je zaista veliki broj i približavamo se onom broju hospitalizovanih pacijenata koji smo imali u decembru mesecu kada smo mislisli da možda od tog broja ne može da bude više ali se približavamo takvom broju hospitalizovanih jer sada je već 51 , mi imamo predviđen posteljni fond za kovid pozitivne pacijente 65 ali ako bude bilo potrebno angažovaće se i otvoriće se neko dodatno odeljenje za hospitalizaciju kovid pozitivnih pacijenata, zato apel iz ZC Negotin. Molimo sve naše sugrađane opštine Negotin da shvate ovu situaciju jako ozbiljnom i da je neophodno pridržavati se epidemioloških mera koje su propisane. Obavezno je nošenje maske, održavanje distance i okupljanja većeg broja ljudi na jednom mestu. Moramo poštovati ove mere da bi i lečenje pacijenata bilo uspešno ali da bi i hospitalizovanih pacijenata bilo što manje i na kraju da bi se izborili i mi i cela naša Zemlja sa ovom epidemijom odnosno pandemijom jer je zahvaćen ceo svet“ – rekla je Vidosava Paunović – Barbulović direktor ZC Negotin.

 

U negotinskom zdravstvenom centru ima potrebnih lekova , opreme za zaposlene i što je najvažnije kiseonika bez koga mnogi oboleli koji se leče u bolniici ne mogu.

 

„ZC Negotin ima dosta pacijenata koji su na kontuiranom kiseoniku i mi svakodnevno dobijamo boce sa kiseonikom koje zadovoljavaju dnevne potrebe. Jako puno se troši kiseonik, potrošnja na dnevnom nivou je onakva kakva je bila pre epidemije na mesečnom nivou. Izuzetno puno ali to je glavana terapija, jedna od najvažnijih u lečenju kovid pozitivnih pacijenata posebno onih sa bronhopneunomijom. Što se tiče zaštitne opreme nemamo nikakvih problema sa zastitnom opremom, ona je tu nasoj bolnickoj apoteci u dovoljnom broju u dovoljnim kolicinama za sve radnike koji rade na kovid odeljenjima u kovid ambulanti, koji učestvuju u transportu najtežih pacijenata do viših zdrastvenih ustanova, koji rade u hitnoj službi, koji rade na uzorkovanju odnosno testiranju pcr i antigenskih testova, koji rade u laboratoriji radi uzimanja krvi iz laboratorijske analize pacijenata suspektnih na kovid 19. pre svega za one koji su na prvoj liniji borbe protiv ovog virusa ali naravno i za sve zdrastvene radnike koji rade ambulantne preglede, koji su u kontaktu sa pacijentima i ako to nije potvrđeno da su kovid pozitivni ali naravno preventivno ima i nosi zaštitnu opremu“ – istakla je Vidosava.

 

 

Lekari i dalje apeluju i pozivaju na razum jer sutuacija sa koronom je preteća i ne sme da se otme kontroli. Pridržavanje protiv epidemijskih mera i vakcinacija su štit .

 

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *