RADNA GRUPA ZA REŠAVANJE PITANJA SA ZIĐINOM: MEŠTANI BORSKIH SELA IZNELI PROBLEME, KOMPANIJE DALE ODGOVORE

Nakon nekoliko meseci pauze, u Gradskoj kući ponovo održan sastanak radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja sa rudarskim kompanijama koje posluju na teritoriji grada Bora, odnosno kompanijama “Zijin Bor Cooper” i “Zijin Mining”. Sastanku su pored predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali i predstavnici seoskih mesnih zajednica koje su pogođene rudarskim aktivnostima, kao i predstavnici pomenutih rudarskih kompanija.

 

Kako se moglo čuti tokom sastanka, prisutni su se složili da je Bor grad koji je nastao na principu rudarenja i da se sa promenom standarda sam grad istim prilagođava.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić ocenio je sastanak sa članovima radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja kao veoma pozitivan i tom prilikom istakao da je zadatak svih da se sva pitanja koja se odnose na rudarske aktivnosti rešavaju zajedničkim snagama.

 

 

“Ono što je bitno jeste da smo postavili i vremenski rok za rešavanje pitanja, a svi zajedno smo se složili da je najbitnije zadovoljiti opšti interes meštana naših sela i prigradskih naselja koja su pogođena rudarenjem.
U narednom periodu predstoji nam formiranje nove radne grupe na višem nivou u koju će pored meštana, grada i rudarske kompanije sa teritorije grada, biti uključeni i predstavnici resornih ministarstava, a sve u cilju brže i bolje koordinacije na svim nivoima”, rekao je Milikić ovom prilikom.

 

Ono što su istakli predstavnici seoskih mesnih zajednica sa teritorije grada koje su pogođene rudarenjem jeste da je saradnja između sela i kompanija dobra, ali da je neophodno da se više razgovara o pitanjima koja se tiču preduzimanja aktivnosti na lokacijama koje su zahvaćene rudarenjem, dok su predstavnici kompanija istakli da se već preduzimaju mere za smanjenje uticaja na životnu sredinu.

 

“Mišljenja sam da se ovi problemi mogu rešiti konstruktivnim dijalogom zainteresovanih odnosno predstavnika Kompanije Ziđin, Grada Bora, ugroženih mesnih zajednica i resornih ministarstava. Iz kineske kompanije se kao jedna od opcija u slučaju MZ Brezonik pominje i eventualna eksproprijacija zemljišta i iseljenje. Za sada je na stolu rešavanje ovih ekoloških problema”, naglasio je Milan Karabašević, predsednik Saveta MZ Brezonik.

 

U kompaniji Ziđin je u protekloj godini posao dobilo oko 600 ljudi, a prošlogodišnja prosečna zarada u ovoj firmi bila je oko 93.000 dinara. Sa otvaranjem novih pogona i proširenjem rudarskih delatnosti biće otvorena i nova radna mesta, a to je velika razvojna šansa za grad Bor, čulo se na sastanku.

 

 

Izvor: bor.rs

Foto: bor.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *