BRANISLAV NEDIMOVIĆ U ZAJEČARU: DRŽAVA ĆE POMOĆI REKONSTRUKCIJU FABRIKE VODE U ZAJEČARU

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede spremno je da uloži novac u rekonstrukciju Fabriku vode, rekao je ministar Branislav Nedimović juče prilikom posete Zaječaru. Vlada Republike Srbije će kroz projekat Srbija 20 – 25 ovde raditi i na prećišćavanju otpadnih voda i na izgradnji kanalizacionih sistema.

 

 

 

„U razgovoru sa gradonačelnikom Zaječara i direktorom preduzeća koje je nadležno za poslove vodosnadbevanja, ima nekoliko pravaca u kojima želimo da se ovo razvija, a to je potpuna automatizacija i remont čitave Fabrike za proizvodnju vode, jer je ovo urađeno pre 30-ak i više godina. Tada su to bile najsavremenije fabrike, međutim, svako vreme ima svoje breme, to je oprema iz 1980. godine i sada je zrelo za ozbiljan remont“, rekao je resorni ministar obilazeći Fabriku vode u Zaječaru.

 

Postoje savremeni sistemi koji su počeli polako da se uvode i u zaječarski Vodovod, ali se na njihovoj modernizaciji mora još mnogo uraditi.

 

„Ovo je 21. vek. Ovo Grliško jezero je toliko važan resusrs, koji sa jedne strane omogućava pitku vodu za stanovnike Zaječara, a sa druge strane je zaštita od problema sa kojim se u poslednjih 10 godina susrećemo u velikom obimu. Postoji predlog za ulaganje u Grliško jezero i njegovo potpuno odmuljavanje, ono što je Tito napravio, mi moramo da održavamo“ , kazao je Nedimović prilikom obilaska Grliškog jezera i dodao:

„Jako je bitno da uložimpo sva sredstva, da ne bude nivo jezera na nekim mestima tri, četiri metra, umesto 18 metara, onda sami sebi skačemo u stomak i to je ozbiljna inevesticija od par miliona evra i Ministartsvo poljoprivrede je spremno ovakvu stvar da podrži, kao i u delu sufinansiranja u vezi sa remontom kompletnog vodovoda Fabrike vode u Zaječaru“.

Gradonačelnik Zaječara Boško NIčić je podsetio koliko je značajno da se sačuva ovaj resurs.

„Ovakav resurs malo ko ima, gde nemamo mnogo problema, imamo problema u sistemu distribucije zato što vršimo zamenu tih starih azbestnih cevi poluetilenskim“ , rekao je Ničić i podsetio da je Grad Zaječar dobio veću pomoć države za zamenu 56 kilometara azbestnih cevi i kako bi se proširila zona Istok, od Šipikova i Velikog Jasenovca prema Brusniku, Klenovcu i svim ovim selima.

„Vidim da je ministar raspoložen da nam pomogne da rekonstruišemo Fabriku vode, mi sami četiri miliona evra ne možemo da odvojimo, ali možemo pola pola“, rekao je Ničić i dodao:

„Resurs 21. veka je voda, zdrava, pijaća voda, borba će se voditi za zdravu, pijaću vodu, a ne za naftu. Mi imamo rezervni resurs, to je naša Tupižnica koja može da isporuči nekih 800 litara u sekundi“.

 

Grad Zaječar sada troši petinu kapaciteta Grliškog jezera, ali važna je, kako navodi Ničić, rezerva za budućnost, da Zaječar ima još zdraviju i kvalitetniju pijaću vodu, gde je samo potrebno dodati hlor i ništa više.

 

 

 

Izvor:  zajecar.info

Foto:  zajecar.info

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *