RUDNIK „ČUKARU PEKI“ OTVARA SE NA LETO

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, održala je danas sastanak sa Đan Simingom, generalnim direktorom kineske kompanije „Ziđin koper“, većinskim vlasnikom RTB-a Bor i generalnim direktorom „Ziđin majning“ Fu Feilongom.

 

 

„Ministarstvo i resorna javna preduzeća iz energetskog i rudarskog sektora su tu da vam pomognu u realizaciji investicije koja je od izuzetnog značaja za državu. Tu smo da podržimo planirane projekte, kao i ulaganja u zelene tehnologije i aktivnosti usmerene na zaštitu životne sredine. Dosta toga je stajalo u prethodnom periodu, uz ogroman trud Ministarstva i EMS-a pokrenuli smo procese i stvari se sada rešavaju“- rekla je Mihajlovićeva.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o napajanju električnom energijom, rekonstrukciji trafo-stanica u Majdanpeku, flotacijama Veliki Krivelj i Bor 5, izmenama Zakona o rudarstvu, te nastavku rudarskih aktivnosti u rudniku Veliki Krivelj.

Sagovornici su se dogovorili i da se organizuje poseban sastanak sa gradonačelnikom Bora i lokalnom zajednicom na temu preseljenja meštana sela Veliki Krivelj.

Generalni direktor „Ziđin majning“ predstavio je aktivnosti kompanije na otvaranju rudnika „Čukaru Peki“ i izvestio potpredsednicu da je otvaranje rudnika planirano na leto. Projektovana su ulaganja od 474 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone rudnika „Čukaru Peki“. Na sastanku je rečeno i da se početkom rada rudnika bakra i zlata „Čukaru Peki“ obezbeđuju uslovi za eksploataciju ovih ruda sa godišnjim kapacitetom od 3,3 miliona tona i povećanje proizvodnje koncentrata bakra, što je značajno zbog rasta BDP-a i otvaranja novih radnih mesta.

Sastanku su prisustvovali i direktorka „Elektromreže Srbije“, direktor Instituta Bor, kao i predstavnici ambasade NR Kine u Srbiji.

 

 

Izvor:  Zorana Mihajlović

Foto: Zorana Mihajlović

 

 

 

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *