OPŠTINI NEGOTIN ZA PROJEKAT POŠUMLjAVANjA ODOBRENO 3.830.668,80 DINARA

Opština Negotin će, zahvaljujući sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, drugu godinu zaredom sprovesti projekat pošumljavanja. Ovogodišnjim projektom ukupne vrednosti 4.788.336,00 dinara, učešće lokalne samouprave iznosi 957.667,20 dinara (20%), predviđena je zaštita i očuvanje predeonog diverziteta park šume „Cvećara“ i dela naselja „Veljko Vlahović“ .U okviru projekta zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u opštini Negotin, izabrana su dva lokaliteta u okviru kojih su tri parcele koje zapravo čine jednu celinu u okviru naselja Veljko Vlahović, ulica Bukovska i park šuma „Cvećara“.

 

 

Pošumljavanjem predmetnih lokacija postižu se ekološka i zaštitna funkcija, vraća se prirodni izgled čitavog predela i okoline, štite staništa od isušivanja, vraćaju se ptice u većem broju ali i druge životinje. Realizacijom projekta sa leve strane Bukovske ulice, sadnjom lipa i formiranjem jednorednog homogenog drvoreda postići će se kompaktan linijski oblik zelenila, čija je funkcija ekološka, proizvodnja kiseonika, značaj u pčelarstvu i poljoprivredi, i vratiće se drvored – zeleni tunel na ulazu u grad, nekadašnji simbol Negotina, koji ima istorijsko-kulturnu konotaciju.

 

 

Duž ove ulice nalazi se pešačka staza koja se koristi tokom cele godine za rekreaciju i sport, zato ovaj drvored ima i funkciju stvaranja hlada i poboljšanje mikroklimatskih uslova na pomenutom području. Lišćarske vrste koje se koriste u naselju Veljko Vlahović, blokovskom zelenilu i park šumi „Cvećara“ su vrste čija krošnja počinje dovoljno visoko formirajući gustu i široku krošnju, koja stvara veliki i jak hlad uz poboljšanje mikroklimatskih uslova stanovanja. Kroz uređenje, unapređenje zelenih površina park šume „Cvećara“, postiće se opšta zaštita za unapređenje životne sredine i stvaranje povoljnih uslova za zdravlje i rekreaciju ljudi. Takođe, u okviru park šume „Cvećara“, uz povećanje broja stabala smanjiće se višak podzemne vode koja se javlja na pojedinim lokacijama i zonama u parku.
Ministarstvo zaštite životne sredine je, u cilju povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije sredstvima za sufinansiranje nabavke sadnica i izvoćenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, u iznosu od 99.996.996,40 dinara, podržalo 38 od 52 projekta lokalnih samouprava.

 

 

Izvor: negotin.rs

 

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *