MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI: NASTAVLJAJU SE VELIKA ULAGANJA U ZAJEČAR

Ministar finansija Siniša Mali posetio je danas Zaječar.

Posetu je započeo sastankom sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i saradnicima, nakon čega je u velikoj sali Gradske uprave održao sastanak sa privrednicima iz istočne Srbije, gde je bilo reči o unapređenju njihovog poslovanja u vreme pandemije i pomoći koje je država pružala, i koje će pružati i ubuduće.

Nakon sastanka obišao je Industrijsku zonu Zapad, za čiji razvoj je iz republičkog budžeta izdvojeno 200 miliona dinara, a čijim razvojem se očekuje otvaranje novih radnih mesta.

Kompanija „Tel-kabl” iz Zaječara nastaviće svoje poslovanje u Industrijskoj zoni „Zapad”, gde se gradi pogon od 5.000 kvadrata. Vlasnik firme „Tel-kabl” Dejan Janković u razgovoru sa ministrom Sinišom Malim, poručio je da će ovde biti zaposleno za početak oko 60 radnika.

Ministar je poručio da se Zaječar razvija i tako cela Srbija ide napred.

– Prioritet je bio razgovor sa privrednicima u Zaječaru. Učinili smo sve kako bi im pomogli paketima pomoći. Ponosni smo svi na činjenicu da je Srbija imala najbolji rezultat kada je BDP u pitanju. Osim tri puta po 50% minimalne zarade, idemo sa celim minimalcem za one koji su najugroženiji u oblasti ugostiteljstva, turizma, rent a car agencija. Idemo sa pomoći turističkim vodičima, gradskim hotelima, onima koji se bave autoprevozom, dakle 600 evra po svakom autobusu i još milijardu evra garantnih šema i plus pomoć svim građanima, dakle, 60 evra za sve punoletne građane i dodatnih 50 evra za naše penzionere. U narednih par dana izaći ćemo i sa novim modelom kako da pomognemo i svim nezaposlenim licima na teritoriji Republike Srbije. Dakle, imamo najsveobuhvatniji program mera i, uprkos tome, uspevamo da držimo naše javne finansije zdravim, naš budžet u potpunosti pod kontrolom i da nam je javni dug u odnosu na BDP ispod 60%, rekao je Mali i dodao:

-Izdvojili smo novac i Zaječar je na spisku projekta ’Srbija 2020–2025’, koji radimo sa kineskom kompanijom ’SiErBiSi’, za izgradnju 50 kilometara nove kanalizacione mreže ovde u gradu i taj ugovor je već potpisan sa Kinezima. Izdvojili smo 2.000.000 evra za rekonstrukciju fabrike za pijaću vodu ovde u Zaječaru. Zdravstvena ustanova Zaječar je projekat od 35.000.000 evra koji je završen i samo čekamo dan da se krene u rekonstrukciju. Po meni, najvažnija je ova Industrijska zona ’Zapad’, dakle, dolazi nam ’Aptiv’. To je 2.500 novih radnih mesta, zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić rekao je da je poseta ministra finansija Siniše Malog veoma značajna.

-Otvaranje prve fabrike koja je sagrađena u privrednoj zoni „Zapad“ planirano je u junu ove godine. Verujem i ubeđen sam da ćemo ovih dana imati još radosnih vesti prilikom dolaska i drugih ovde. Imao sam priliku da ministru obrazložim gde je uložen novac koji je država Srbija dala gradu Zaječaru, preko Ministarstva finansija. Reč je o 200 miliona dinara za izgradnju infrastrukture, severnog i južnog dela industrijske zone „Zapad“ ali i da popričamo o onome šta će sve doneti ova privredna zona, kazao je gradonačelnik Ničić.

Prema njegovim rečima, ovo ulaganje otvara dodatnu perspektivu za ovaj kraj u pogledu otvaranja i novih radnih mesta.

-Mi ćemo uspeti i da ostala sela da povežemo na kanalizacioni korektor koji je u okviru zone do novog mosta koji će povezati naselja Kotlujevac i Poduj. Sve to otvara perspektivu za bolji život građana, pored plata imaće mogućnost da imaju drugačiju infrastrukturu u naselju koje je bilo jedno od najzapuštenijih u ovom gradu, dodao je Ničić.

Gradonačelnik Ničić sa ministrom Sinišom Malim razgovarao je i o ulaganjima u ZC „Zaječar”, za ovu namenu izdvojeno je 35 miliona evra, 2 miliona opredeljeno za Fabriku za prečišćavanje voda i 17 miliona evra za stadion.

 

 

 

Izvor: zajecar.info

Foto: zajecar.info

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *