PUŠTENA U RAD PLATFORMA „ČUVAM TE“ ZA BORBU PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Platforma „Čuvam te“, prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji, puštena je u rad. Platforma je namenjena deci, ucenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, ali koristiće je i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava kako bi se zajedno borili protiv tog problema.
„Pored vršnjačkog nasilja, koje je u fokusu ove platforme, ona je i alat koji će nam pomoći u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije. Posebnu pažnju usmeravamo ka adekvatnoj komunikaciji sa decom, njihovim porodicama, građanima, pravovremenom informisanju i obezbedivanju sigurnog mesta za sva pitanja koja se tiču ove vrste nasilja. Nadamo se da će ova paltforma omogućiti centralizaciju ovog složenog problema, sistemski pristup prevenciji, integraciju ključnih aktera (deca, nastavnici, roditelji) i to kroz kvalitetni edukativni onlajn kanal“, rekla je premijerka Ana Brnabić.
Na platformi „Čuvem te“ roditelji, učenici i nastavnici mogu na jednom mestu naći sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u razlicitim situacijama, a objedinjuju sve nadležne resore – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo zdravlja.
Edukativni sadržaji su namenjeni svim roditeljima, nastavnicima i učenicima srednjih škola . Zbog zaštite maloletnika, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, deca osnovnoškolskog uzrasta obuke namenjene njima mogu da prolaze samostalno samo uz prethodnu saglasnost roditelja ili staratelja.
Sledeći važan korak je onlajn prijava nasilja, što će omogućiti građanima da u svakom trenutku mogu da prijave nasilje koje uključuje decu, ali i da oni lično prate tok i rešavanje svoje prijave.
Premijeka je istakla da je platforma vlasništvo sve dece, svih prosvetnih radnika i građana Srbije i da je njena svrha da obezbedi sigurnije okruženje, bezbrižnije školske dane i pomogne u zdravijem i lepšem odrastanju sve dece Srbije.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *