PREDSEDNIK VELIČKOVIĆ UPUTIO APEL GRAĐANIMA O NEOPHODNOM POŠTOVANjU EPIDEMIJSKIH MERA

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u maloj sali Opštine Negotin, Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, ukazao je na ozbiljnost situacije u vezi širenja koronavirusa u našoj opštini i uputio apel svim građanima da obavezno poštuju propisane epidemijske mere kako bi se usporilo širenje virusa.Konferenicji za novinare je prisustvovao i Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine.

 

„Važno je da svi shvatimo koliko je situacija alarmantna a to se vidi i po brojkama na koje ću vam ukazati. Ne bih želeo da se ponovi decembar koji je bio najgori mesec od početka pandemije prošlog marta, sa 632 registrovana slučaja pozitivna na Kovid 19. Ono što nas zabrinjava je trend koji ukazuje da će mart biti sigurno najgori od prva tri meseca ove godine, uz veliku opasnost da bude čak gori i od prošlog decembra, što naravno ne bismo želeli. Podvlačim da je situacija veoma ozbiljna. Mi u prvih sedam dana u martu imamo 174 potvrđena slučaja. Zato socijalna distanca mora da se poštuje. Lokalna samouprava i nadležne službe proveravaće kako se propisane mere poštuju. Nismo zadovoljni kako se poštuju s obzirom da imamo podatke da su određeni lokali radili mimo propisanih mera i time ćemo se posebno pozabaviti. Želim da poručim roditeljima da moraju da shvate, kao i mlađi sugrađani, da ko god da nešto organizuje to predstavlja veliki zdravstveni problem. Svedoci smo da u poslednjih nekoliko dana neki naši sugrađani vode bitku sa virusom a i često čujemo da je neko izgubio bitku s virusom, a to nisu najstariji sugrađani već su to ljudi koji su mogli još mnogo toga da daju i svojim porodicama a i zajednici. Ako svi shvatimo ozbiljnost situacije, mere nam nisu ni potrebne. Svako mora da shvati da je u opasnosti, da može da se zarazi ili izgubi bitku s virusom. Molim vas shvatite ovo vrlo ozbiljno. Najbitnije oružje je pojedinačna borba za zdravlje jer ćemo na taj način sačuvati sebe i druge“ – poručio je predsednik Veličković.

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je da je od početka pandemije u martu 2020. godine zaključno sa sedmim martom, u opštini Negotin potvrđeno 1589 pozitivnih na koronavirus.

Na kovid odeljenjima ZC Negotin od prošlog marta do danas lečilo se 478 pacijenata ( na grudnom odeljenju 380, neurologiji 103 i internom 85) od kojih je 55 izgubilo bitku sa virusom.
Pregleda u kovid ambulanti za sedam dana marta bilo je 322, od kojih su prvi pregledi 229.

Za poslednja četiri dana hospitalizovano je 19 pacijenata, a na kovid odeljenjima (grudnom, neurologiji i internom) leči se 39 pacijenata ( na grudnom -18, neurologiji-15, internom – 6) sa bronhopneumonijom a na kiseoniku je 19 pacijenata. Samo prethodnog dana tri pacijenta su upućena u višu zdravstvenu ustanovu radi nastavka lečenja – dva u Kovid bolnicu u Kruševcu i jedan u Batajnicu. Za poslednja tri dana registrovano je 76 novih slučajeva. U februaru je na lečenje u Kovid bolnicu u Kruševcu upućeno osam pacijenata dok je od početka marta devet naših sugrađana zbog teškog opšteg stanja upućeno na dalje lečenje u Kovid bolnicu u Kruševcu sedam, a u Batajnicu dva.

„Od 23. februara do 8. marta u Pedijatrijskoj kovid ambulanti pregledano je 238 deteta od kojih je pozitivno 39. Najviše je srednjeg školskog uzrasta ali ima dece svih uzrasta, od osam meseci pa naviše. Dobra vest je da imaju lakšu kliničku sliku i da su na kućnom lečenju. S obzirom da imamo dosta mlađih sugrađana koji su pozitivni smatramo da tu kreće širenje kovida, da se preko njih zaraze roditelji, bake i deke i da su mnoge porodice zaražene na takav način. Želim da vas obavestim da se proces imunizacije u našoj opštini ide dobrim tokom. Do danas je u opštini Negotin vakcinisano 5006 osoba od kojih je revakcinisano 2197 i to vakcinama Sinofarm, Fajzer i AstraZeneka. Prvu dozu kineske vakcine primilo je 2419 osoba a drugu dozu 2029, Fajzerovom vakcinom je revakcinisano 110 dok je prvu dozu primilo njih 168 a Astra Zenekom je vakcinisano 280 osoba i njihova revakcinacija će biti za tri meseca. Danas i sutra će se obaviti vakcinacija Sinofarm vakcinom – prvom dozom će biti vakcinisano 520 osoba od kojih 100 nepokretnih lica u gradu i selima, a u sredu će krenuti revakcinacija.“ –  istakao je Veličković.

Predsednik Veličković i njegov zamenik Bogdan Gugić na kraju konferencije uputili su osmomartovsku čestitku svim pripadnicama ženskog pola, uz želju da svakoga dana budu obasipane pažnjom i poštovanjem i da se nadaju da će sledeći praznik posvećen ženama dočekati u boljem vremenu.

 

 

Izvor: negotin.rs

 

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *