SASTANAK SA SPECIJALNIM PREDSTAVNIKOM EU ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE I DRUGA REGIONALNA PITANJA ZAPADNOG BALKANA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak, te da podržava napore da politikom kompromisa dođemo do rešenja, bez ultimatuma i nametanih rešenja.

 

 

 

Predsednik Vučić je istakao da Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Miroslava Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, bez ultimatuma i nametnutih rešenja. On je naveo i da Srbija u dobroj veri učestvuje u dogovorima i pregovorima, u želji da postoji razumevanje i za njene državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca.

„U skladu sa tim, smatramo da kompromis i dogovor znači – nikome sve, a svakome dovoljno. Naša je obaveza da budemo odgovorni, ozbiljni i posvećeni. Ono što je važno, Srbija ne postavlja rokove jer je mnogo važnije da napravimo dogovor i da njime budu zadovoljne obe strane“, rekao je predsednik Vučić.

 

Predsednik Vučić je istakao i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, podsećajući da je Srbija sve svoje obaveze u potpunosti ispunila.

Predsednik Vučić zahvalio je Miroslavu Lajčaku na posvećenosti, dodajući da je on u Srbiju uvek dobrodošao.

 

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, rekao je da je došao da poruči da države članice EU nemaju interes da održavaju status quo i da su spremni da dovedu proces dijaloga Beograda i Prištine do uspešnog okončanja i to onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne.

„Države članice EU očekuju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i svim otvorenim pitanjima, nastavi konstruktivno i u dobroj veri“, rekao je Lajčak i dodao da članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih 10 godina.

 

 

Izvor:  predsednik.rs

Foto: predsednik.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *