POHOD NA PLANINU DEVICA

Planina Devica poviše Sokobanje juče je bila puna planinara kojima je na ruku išlo lepo vreme. U organizaciji Planinarskog društva „Oštra čuka” održana je planinarska akcija koja je pored domaćih planinara iz Sokobanje, dobrih poznavalaca staza na Devici, okupila i članove Planinarsko-smučarskog društva „Ćira” iz Lajkovca i Planinarskog društva „Ljeskovac” iz Priboja.

 

Akcija je startovala od izvora Šopur koji se nalazi na 820 metara nadmorske visine, a planinari su se odatle uputili ka središnjem delu planine Device, prema Blendijskom i Visokom vrhu. Potom su se planinari uputili do vrha Gola čuka odakle pogled puca ka Rtanju, Borskom Stolu, Deli Jovanu, Slemenu i Krstatcu. Od Gole čuke učesnici akcije su se uputili prema mestu Tri bunara, a zatim i poslednjem većem vrhu Maljici, koji se nalazi na 1154 metara nadmorske visine, odakle se pruža pogled ka jugu Srbije – prema Staroj planini, Svrljiškim planinama, Suvoj planini, Kopaoniku i Jastrebcu. Palaninari su odatle produžili ka jugu, kosom Lešanski del prema Radenkovcu u kome je planinare dočekao pravi planinarski ručak.

 

Iako je dužina staze iznosila 20 kilometara, uz ukupan uspon od 713 metara i duži silazak za stotinak metara, sunčanom vreme i lepo druženje je odagnalo umor. Tome svedoči i objava članova planinarskog društva „Oštra Čuka” na svojoj fejsbuk stranici o svojim prijateljima iz Lajkovca i Priboja napisali: „To nisu samo ljudi, već divni ljudi sa kojima je 20 km izgledalo kao da su dva”.

 

 

Izvor: sokopress

Foto: sokopress

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *