OD DANAS I GRUDNO ODELJENJE U KOVID SISTEM

Zbog povećanja broja inficiranih korona virusom i sve većeg broja prvih pregleda u kovid ambulanti, kao i prijema pacijenata u bolnicu, epidemijska situacija u Negotinu se ocenjuje kao nepovoljna.

 

 

„Možemo da kažemo da je trenutna epidemiološka situacija nepovoljna, odnosno da je značajno povećan broj pacijenata koji se javlja u kovid ambulanti sa simptomima respiratorne infekcije, sa povišenom temperaturom. Juče smo imali 44 pregleda u kovid ambulanti, od toga je 31 bio prvi pregled, na grudnom odeljenju koje je odeljenje kovid, odnosno u kojem se nalaze kovid pozitivni pacijenti sa bronhopneumonima trenutno je hospitalizovano 19 pacijenata. U toku jučerasnjeg dana bilo je čak 7 prijenata. Na grudnom odeljenju su sa srednje teškom kliničkom slikom, da se lakša klinička slika leči u kućnim uslovima, ali da se povećava broj, kako onih koji se javljaju u kovid ambulanti, tako I onih koji su hospitalizovani na kovid odeljenju. Popunjen je kapacitet grudnog odeljenja, od danas I odeljenje neurologije ulazi u kovid sistem I počinje da prima kovid pozitivne pacijente, čija kilinička slika zahteva hospitalno lečenje“  – rekla je Vidosava Paunović-Barbulović, direktor ZC Negotin.

Medju obolelima su sve češće i deca koja su sa blažom kliničkom slikom i nalaze se na kućnom lečenju. Trenutno ih je 24.

 

 

„Od 19. februara do sada imamo registrovano 24 deteta pozitivna na kovid 19, koji su se javili pedijatrijskoj kovid ambulanti. U pedijatrijskoj ambulanti je takođe povećan broj dece, od toga imamo dve osmomesečne bebe, petoro dece je uzrasta od 1 do 7 godina, dok su ostali školska deca,svi su sa lakšom kliničkom slikom, leče se u kućnim uslovima I imaju kontakt sa pedijatrom ukoliko dođe do nekog pogoršanja, to se do sada nije desilo, ali se sada u ovom i u prošlom mesecu primećuje povećan broj i u populaciji dece“-kazala je Vidosava Paunović-Barbulović.

 

Organizacija rada u Zdravstvenom centru u Negotin ponovo se prilagođava povećanju broja obolelih.

„Organizacija rada u kovid odeljenjima je takva da su napravljeni kovid timovi. Sastavljeni od lekara, po 2 lekara su u smeni, lekari su prisutni u kovid odeljenjima 24 sata dnevno, prate stanje tih pacijenata u zavisnosti od kliničke slike konsultuju druge lekare drugih specijalnosti. Oni sa težom kliničkom slikom pacijenti, koji zahtevaju lečenje u tercijarnoj i zdravstvenoj ustanovi upućuju se dalje, najčešće u klinički centar Niš i u kovid bolnici u Kruševcu“ – dodala je Vidosava Paunović-Barbulović, direktor ZC Negotin.

 

 

Lekari apeluju na građane da budu odgovorni i poštuju epidemijske mere i preporuke struke.

 

 

 

 

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *