NA DANAŠNjI DAN

Umro je Filip Kindred Dik (02.03.1982), američki pisac naučne fantastike. Rođen je u Čikagu, upisao je Univerzitet Kalifornije u Berkliju, ali je prekinuo studije, ne položivši nijedan ispit. Tada je počeo da piše, kao pisac nadničar, i svojim pisanijem pokušava da se izdržava, što je išlo teško zbog skromnih honorara. Napisao je 44 romana i preko 121 kratkih priča. U njegovoj fikciji, dominantne teme su alternativna realnost, simulakrum, velike korporacije, autoritarne vlade, izmenjena stanja svesti i (zlo)upotreba droga.

 

Njegov rad istražuje razne filozofske i društvene elemente, percepciju, ljudsku prirodu i identitet, kao i pitanja koja okružuju prirodu stvarnosti. Dela su mu izuzetno atraktivno napisana, puna nesvakidašnjih odnosa pojedinac-društvo, odlikuje se jakim zapletima i napeto građenom atmosferom. Jedna od omiljenih tehnika su mu logički paradoksi, i tanka linija između opsene i onoga što nazivamo stvarnost. Ovim i drugim, autentičnim književnim kvalitetima, doprineo je reformaciji žanra. Živeo je izuzetno neurednim životom, zanemarujući ličnu higijenu i aktivno koristeći droge.
Iako je preminuo 1982. godine, njegove vizije su i dan danas nemerljivo aktuelne. Pisao je naučnu fantastiku u vreme kada su kompjuteri bili još u eksperimentalnoj fazi, pre interneta, pre mobilnih telefona – a da je opet sve to precizno predvideo.

U budućnosti po Diku, nauka menja poimanja stvarnosti, čega smo danas svedoci, a njegovi junaci se bore u mehanizovanom, visokotehnološkom društvu, sa robotima, replikantima i androidima. Dobitnik je brojnih nagrada, uglavnom posthumno, kako su se košmarna predviđanja ovog proroka ostvarivala. Umro je u Kaliforniji, u Santa Ani, od srčanog udara, u 53. godini.
„Nekada je poludeti prigodan odgovor ovoj realnosti.“ – Filip K. Dik

 

 

Izvor: facebook Народна библиотека ,,Доситеј Новаковић“ Неготин

Foto: facebook Народна библиотека ,,Доситеј Новаковић“ Неготин

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *