‘BIĆE NOVIH MERA, SPREMITE SE!’ Dr Kon pred sednicu Kriznog štaba najavio šta nas čeka!

Nekakvog skraćenja vremena ugostiteljskih objekata će svakako biti. Ako nekome kažete da ne može da radi tokom vikenda, to je skraćenje radnog vremena – rekao je danas dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Kon je rekao da to znači da „neko ne radi za vikend uopšte“. Epidemiolog je govorio na koga se ta mera odnosi.

– Mi smo definisali mesta koja su najveća mesta zaražavanja. Prvenstveno se odnosi na skijališta, što je više puta rečeno – podvukao je Kon.

Kon je govorio i da nešto slično možemo da očekujemo i kada je reč o kafićima, restoranima i tržnim centrima.

– Ovako ostaviti takvo naglo punjenje bez mera za vikend, jednostavno nije prihvatljivo. Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba smo naterani na to cenkanje oko radnog vremena, da li do 18 ili do 20 sati. Ta dva sata svakako ništa ne znače – dodao je epidemiolog i nastavio:

– Ali vikendi jesu dani povećanih frekvencija kontakata. I potpuno smo svesni da će biti privatnog okupljanja. Što se tiče pooštravanja mera, to je vrlo ozbiljno obećano, tako da će toga sigurno biti – podvukao je.

Imunitet šest nedelja posle prve doze

Dr Kon je govorio o efektima vakcinacije na primeru zemlje koja je vodeća po broju vakcinisanih na milion stanovnika, te je tu situaciju uporedio sa imunizacijom u Srbiji.

– Značajno i ubrzano pada oboljevanje u Izraelu i to će se verovatno, tačnije mogu skoro sigurno da kažem da će se to dogoditi i kod nas. U ovom usponu (broja obolelih), pričati da će biti idealno nije moguće, jednostavno nemam stomak za tako nešto. U ovom trenutku se pogoršava situacija. Razlog tome je to što, između ostalog, naš čovek je shvatio da je to što je primio vakcinu zaštićen, ali nije to tako. Posle prve doze nema sigurno zaštitu. Tek posle druge doze, kada prođe minimalno dve nedelje, može da se stvori ona količina antitela koja je maksimalna u tom trenutku. Dakle, od samog početka pa do završetka vakcinacije treba da prođe pet do šest nedelja – podvukao je epidemiolog i naglasio da je sasvim svejedno ko je koju vakcinu primio.

Izvor: Blic, Foto: Youtube Printscreen Pink/Novo jutro

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *