POČEO SABOR SPC – SVE SPREMNO ZA IZBOR PATRIJARHA

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, počeo je u kripti Hrama Svetog Save u 12 sati.

U 9.00 je počela sveta liturgija sa prizivom svetog duha, uobičajna za početak svakog Sabora, potvrđeno je u Patrijaršiji SPC.

 

Nakon liturgije, počeo je Sabor na kojem će SPC izabrati novog poglavara.

Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Saborom predsedava episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Kandidat za patrijarha može biti neko od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je nadpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

 

Mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

„Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti“, navodi Hrizostom.

Izbor dolazi posle tri meseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.

„Patrijarh će u svom vremenu igrati ključnu ulogu“
Istoričar Aleksandar Raković je rekao za RTS da medijske spekulacije o izboru patrijarha utiču na opštu klimu u društvu.

 

 

„Nadamo se da će posle večerašnjeg izbora i sutrašnjeg nastavka redovnog Svetog arhijerejskog Sabora utihnuti nesporazumi“, naveo je Raković.

Dodaje da su mediji, u eri rijaliti šoua, shvatili da je i izbor patrijarha nešto kao rijaliti „i tako su počeli da ga prikazuju“.

Kaže i da politički uticaj uvek postoji, kao što što postoji uticaj crkve na državu.

„To je jedna interakcija, srpski narod je sklon simfoniji crkve i države, i uvek postoje neki uticaji“, naveo je Raković i dodao da ipak ne može biti uticaja na izbor patrijarha.

„Govorim o simfoniji crkve i države koja se nekima ne dopada, pa onda iz toga izvlače zaključke da se tu vrši neka selekcija kandidata. Te selekcije nema. Mi ćemo danas dobiti patrijarha koga ćemo svi prihvatiti i sigurni smo da će i taj patrijarh u svom vremenu igrati ključnu ulogu kao što su igrali i prethodni patrijarsi“, naveo je Raković.

 

 

Izvor: RTS

Foto: RTS

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *