MINISTARSTVO PRIVREDE OBJAVILO JAVNI POZIV ZA TRI PROGRAMA PODRŠKE

Ministarstvo privrede Republike Srbije objavilo je javne pozive za tri programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu. Objavljeni su javni pozivi za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade. Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte. Programe sprovode Ministarstvo privrede i Fond za razvoj, a predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda.
U okviru Programa za žene preduzetnice i mlade, pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena ili fizičko lice starosti do 30 godina. Sredstva se mogu koristiti za tekuće održavanje, kupovinu opreme, operativne troškove. Iznos bespovratnih sredstava kreće se od 35 – 45% vrednosti ulaganja. Potrebnu dokumentaciju možete potražiti na:https://fondzarazvoj.gov.rs/cir/proizvodi/zene-mladi.

Kada je u pitanju Program za razvojne projekte, pravo konkurisanja imaju preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti. Sredstva se mogu koristiti za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, kupovinu mašina i opreme, trajna obrtna sredstva, nabavku softvera i računarske opreme. Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000,00 dinara za preduzetnike, odnosno250.000,00 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000,00 dinara za sve privredne subjekte. Više informacija i potrebnu dokumentaciju možete potražiti na https://fondzarazvoj.gov.rs/cir/proizvodi/podrska-investicijama-u-privredi.

I za treći program koji je namenjen početnicima u poslovanju, mogu se prijaviti preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva. Sredstva se mogu koristiti za tekuće održavanje, kupovinu mašina i opreme, operativne troškove. Iznos bespovratnih sredstava može biti od 30 – 40% vrednosti ulaganja. Više informacija i potrebnu dokumentaciju možete potražiti na: https://fondzarazvoj.gov.rs/cir/proizvodi/start-up-krediti

Javni pozivi otvoreni su dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

 

 

Izvor: sokopress.com

Foto: sokopress.com

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *