U SOKOBANJI SU U TOKU SU DVA KONKURSA ZA PREDUZETNIKE I POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA

Iz kabineta predsednika opštine Miodraga Nikolića potem saopštenja za javnost građanima skreću pažnju na dva aktuelna konkursa Ministarstva poljoprivrede potem IPARD programa i Fonda za razvoj Republike Srbije.

Uprava za javna plaćanja je objavila plan javnih poziva za ovu godinu i najavila za maj mesec novi javni poziv za IPARD meru 3. U pitanju su sredstva u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde dinara bespovratnih sredstava koji će ove godine biti na raspolaganju kroz IPARD investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Visina podsticaja će biti od 50 do 60% a iznos bespovratnih sredstava od 10 000 do 2 miliona evra. Ovim programom obuhvaćeni su sektori mleka, mesa jaja, grožđa, voća i povrća. IPARD II – instrument za pretpristupnu pomoć Evropske unije u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014. do 2020. godine (Instrument for Pre-Accession Assistance in Rural Development) pruža investicionu podršku EU od 175 miliona evra, namenjenu jačanju konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane.

 

Ova podrška će doprineti i postepenom prilagođavanju standardima EU u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diversifikaciji ruralne ekonomije. To je prva pomoć ove vrste koja je namenjena direktno korisnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima – pravnim i fizičkim licima.

 

Više informacija mogu se nađi na sajtu Ministarstva putem sledećeg linka.

Drugi konkurs je Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2021. godini. Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena.

U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena (minimum 51%) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena, osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 30 godina. U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jednog ili više fizičkih lica starosti do 30 godina (minimum 51%) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti fizičko lice starosti do 30 godina. Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000,00 dinara, niti veći od 6.000.000,00 dinara za sve privredne subjekte.

Detaljnije informacije moogu se pronaći na linku    https://fondzarazvoj.gov.rs/cir/proizvodi/zene-mladi?fbclid=IwAR0E-B3y9qQNj6_l4-tjUiUoEBTdFOjUk3bO20c0TYKuda2TJQjeR9GMfDg

 

 

Izvor: sokopress.com

Foto: TV Trans

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *