VUČIĆ ZA ROJTERS: SRBIJA ĆE INVESTIRATI U DOMAĆU PROIZVODNJU VAKCINE „SPUTNJIK“

Srbija će investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa „sputnjik V“ do kraja godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je za Rojters rekao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogovor o pokretanju procedure proizvodnje koju je opisao kao „komplikovanu i tešku“.

Grupa ruskih stručnjaka trebalo bi da poseti Srbiju kako bi razgovarali o proizvodnji vakcine „sputnjik“.

 

Foto: www.predsednik.rs

 

„U ovom trenutku nemamo proizvodne kapacitete za vakcinu, ali izgradićemo ih. Nije važnoi koliko košta, invetiraćemo u to“, rekao je Vučić i istakao da je cilj Srbije da proizvodi ne samo za sopstvene potrebe, već i za izvoz u regionu.

 

Agencija Rojters prenosi da bi u Srbiju ovog meseca trebalo da stigne još 200.000 doza vakcine „sputnjik“, 500.000 doza „Sinofarmove“, oko 90.000 doza „Fajzerove“ i prve količine od oko 100.000 doza „Astra-Zenekine“ vakcine.

„Kineska vakcina je upljanajsk“, rekao je Vučić, a Rojters dodaje da su Srbiji pomogle bliske veze sa kinom koja je do sada u nju investirala milijarde.

„Zahvalan sam predsedniku Siju“
Agencija Rojters navodi da je Srbija sa više od 530.000 vakcinisanih, odnosno 7,5 odsto populacije, na četvrtom mestu u svetu po broju vakcinisanih na 100 stanovnika, iza Izraela, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Agencija navodi i da je Srbija među prvim zemljama u Evropi koja je počela vakcinaciju građana sa oko milion doza kineske vakcine.

„Zahvalan sam predsedniku Siju zbog toga. Čitao sam o kvalitetu vakcina i shvatio da je kineska veoma dobra“, istakao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija potrošiti između 200 i 300 miliona evra u toku ove godine za nabavku vakcina, ili 0,7 odsto BDP-a.

 

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *