INDUSTRIJA SPREMNA DA OBEZBEDI DOVOLJAN BROJ VAKCINA

Konsultant Unicefa Dragoslav Popović kaže za RTS da početak vakcinacije ne ide bez problema, a da je uzrok tome što industriji nije dato dovoljno vremena da izađe sa prvim količinama vakcina pre nego što je proces započet.

Dragoslav Popović podseća da je obećanje „Kovaks“ programa bilo da će krajem prvog tromesečja krenuti isporuka vakcina.

„To obećanje će biti ispunjeno, isto kao što će biti ispunjeno i drugo obećanje da će najsiromašnije zemlje dobiti 20 odsto vakcina koje su potrebne da bi se obezbedila ravnomerna distribucija“, ističe Popović.

Kaže da početak vakcinacije ne ide bez problema, a da je uzrok tome što industriji nije dato dovoljno vremena da izađe sa prvim količinama vakcina, a vakcinacija je već započeta.

„Ti problemi sa nedostatkom vakcina i isporukom su se pokazali kao vrlo akutni i ključni“, naglašava Popović.

Smatra da je jedan od ključnih problema na samom početku bilo i to što su mnoge države naručivale više vakcina nego što im je potrebno.

„To je bio i razlog zašto je formiran Kovaks – da bi se balansirala situacija koja se očekivala. Siguran sam da će Kovaks zaživeti. Prve isporuke su krenule i u zemlje regiona. Mislim da će Bosna i Hercegovina biti prva zemlja u regionu koja će ih primiti vrlo brzo“, kaže Popović.

„Važno je da imamo vakcine iz različitih izvora“

Dragoslav Popović ističe da uvek postoji rizik da virus mutira ako se zakasni sa vakcinacijom, ali postoji i koordinacija i načini da se to spreči.

„Moramo da znamo da je industrija spremna da obezbedi dovoljan broj vakcina, ali ne danas i ne sutra, nego tokom cele ove godine. Potrebno je imati realističan pogled i realna očekivanja„, naglašava Popović.

Ističe da su vakcine veoma važno potencijalno rešenje problema.

„Ako ih ne iskoristimo na pravi način do kraja ove godine, zaista produžavamo situaciju i ulazimo u nove rizike“, upozorava Popović.

Kaže da je vrlo važno što imamo vakcine iz raznih izvora.

„Ne vidim zašto bi agencija Evropske unije zabranila kinesku ili rusku vakcinu. Potrebne su nam sve vakcine“, naglašava Popović.

„Vakcine ne donose veliki profit“

O teoriji zavere da je virus napravljen da bi farmaceutske kuće zaradile na vakcinama, Popović kaže da vakcina nije proizvod čija prodaja donosi veliki profit.

„U razvoj ovih vakcina industrija je uložila velike pare. Oko 200 instituta je ušlo u posao, a samo desetak je izašlo. Svi oni su imali ogromne troškove koji su delom bili pokriveni od strane međunarodne zajednice i to je i doprinelo da dobijemo vakcine“, objašnjava Popović.

Ističe da cena vakcina pada kako one dolaze, a da će se u najboljem scenariju koristiti vrlo kratko.

„Ako zaustavimo pandemiju, vakcine nam neće više ni biti potrebne. Sav taj posao i sve te fabrike koje su otvorene za vakcine će biti neka investicija koja je upitna“, kaže Dragoslav Popović.

 

Izvor: RTS

Foto: TV Trans

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *