BLUMBERG: VUČIĆEVA POLITIKA UČINILA SRBIJU VODEĆOM U EVROPI U VAKCINACIJI

Američka agencija „Blumberg“ ocenjuje u tekstu o vakcinaciji u Srbiji da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio svoju zemljom predvodnikom u Evropi u nabavci vakcina „gledanjem i na istok i na zapad“.

Агенција у тексту „Кина помаже европском савезнику да напредује у вези са вакцинама“, уз оцену да је Србија искористила свој однос са истоком како би напредовала у набавци вакцина, пише да Србија може да изгледа као невероватна прича јер се ЕУ „заглибила због неуспеха у вакцинацијама“, као и да се балансирање између великих сила кроз историју Србији исплатило у критичном тренутку.

EU je obećala zemljama Zapadnog Balkana 70 miliona evra za nabavku vakcina, piše Blumberg, međutim, isporuke se odlažu, a umesto da čeka na pomoć EU, Srbija je obezbedila vakcine direktno iz Kine, Rusije i SAD.

Srbija je važan most za Kinu za sticanje uporišta u Evropi, ali i tradicionalni saveznik Rusiji i teži pridruživanju EU. Ti odnosi omogućavaju joj da diversifikuje izvore vakcina i vakciniše veći deo svog stanovništva, više od bilo koje druge nacije u Evropi“, piše Blumberg.

Agencija dalje navodi da je Srbija većinu vakcina – 1,1 milion doza dobila od kineske državne kompanije Sinofarm, kao i da je Vučić rekao da je njegovo odbijanje da se pridruži horu lidera koji su kritikovali Kinu na bezbednosnoj konferenciji u Nemačkoj pomoglo da uspostavi dobre odnose sa ministrom spoljnih poslova Vang Jiom.

Ja jedini ni za šta nisam optužio Kinu, tako da smo imali bratski sastanak i od tada je počela podrške Kine nama u vezi sa koronavirusom i svim ostalim“, rekao je Vučić nedavno u televizijskom obraćanju.

Brzo uvođenje vakcinacije u borbi protiv koronavirusa u odnosu na EU povlači za sobom napetost na celom kontinentu, ali i geopolitičke posledice u njegovom najnestalnijem regionu, piše Blumberg.

Agencija dodaje da pristup Srbije već ima svoje sledbenike u EU, poput Mađarske koja je odobrila vakcine iz Rusije i Kine.

 

Izvor: RET , ТАНЈУГ/БЛУМБЕРГ

Foto: TV Trans

 

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *