IZLOŽBA NEDIMA HADŽIMAHMETOVIĆA – MAFE

U galeriji Doma kulture Mokranjac u Negotinu otvorena je izložba skulptura negotinskog vajara Nedima Hadžiahmetovića – Mafe, koja simbolično predstavlja 25 godina od kada se predstavio javnosti. I po prvi put bez publike.

 

Svi pokušavamo da verujemo da će to da prođe sto pre i nadamo se da je tako i nemamo drugog izbora, ali mislim da je to najglobalnija stvar u stvari, koja nas sad vezuje i  pametne i one manje pametne, siromašne i bogate. Svi imamo virus na poklon i on nas je stavio u poziciju da nažalost otvaramo izložbu bez publike, bez razgovora,  bez vina, bez kritike, pozitivne ili negativne, bez smeha, bez dece koja se isto često ovde muvaju, sem odraslih i ljubitelja umetnosti, tako da svi moramo da radimo i da verujemo da sa nekim radom ne možemo da izbegnemo ono što nas je zadesilo, ali jednostavno trebamo da, ne da se pravimo da ovo ne postoji, nego da guramo kao da toga nema, jer nemamo drugog izbora koliko ja vidim do sada.“ Izjavio je Nedim – Mafa, akademski vajar.

 

 

Umetnikovo najintimnije osećanje preneto na skulpturu prenosi se i na posmatrača. Svaka skulptura ponaosob, budi, daje snagu da se ovovremensko prevazidje.

„Ja se zaista izražavam intimno i lično, dosta mojih radova su modernistički, neke moderne i savremene interpretacije Grčkih mitova kroz ciklus koji sam malo pre naveo. Nemam tu nameru, ali zajsta me raduje ako neko to tako doživi, činjenica je da sam ja neko ko putuje ili ko je putovao pre svega da bi ostvario tu neku karijeru monomentarne skulpture, što je neki moj tajni cilj mada recimo nikad ne bežim kao što vidite od galerijskih formata, ili manje plastike. Mislim ne treba odustajati, treba da bude što više iventa makar oni bili online, jer nemamo drugog izbora.“ Rekao je Mafa

Nedim Hadžiahmetović je ime koje nije nepoznato negotinskoj publici.

 

 

I posle 25 godina pamti se njegova prva izložba, ali se isto tako govori i o njegovim skulpturama koje su našle svoje mesto na različitim meridijanima.

Pripremajući se za ovu izložbu zaključili smo da je prošlo čitavih 25 godina od kada je Mafa prvi put izlagao u Domu kulture, to je bilo neposredno posle završetka studija. To je bila izložba pod nazivom „Urbane Dodule“ sa njegovom i mojom koleginicom Svetlanom Jović i od tada pa do danas Mafa je prošo jedan put u trajanju od četvrt veka de ja vidim veoma veliku doslovnost pre svega crtačkom načinu razmišljanja kod Mafe. Mafa je prvenstveno dobar crtač, on se ranije čak bavio i stripom, a što se tiče izlagačke aktivnosti za ovih 25 godina, on je zaista napravio velike iskorake, vremenom je postao član mnogih rezidencionalnih okupljanja, vajara i umetnika u svetu i retko ko se može pohvaliti da ima izvedene skulpture u prostorima drugih zemalja, a Mafa ima 7 skulptura koje su izvedene u Kini. Ovo što prikazuje na ovoj izložbi je jedan manji broj skulptura. Mafa se uglavnom orjentisao na gvožđe i kombinaciju nekih drugih materijala, ili je to terakorta, ili neki plastični materijali i vrlo vešto kombinuje te različite materijale. On je u svom opisu ostao dosledan pre svega crtežu koji se jako vidi iz ovih skulptura i figuraciji koju gaji od samog početka njegovog stvaralaštva.“ Izjavio je Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture “ S. Mokranjac “ Negotin.

 

Online izložbu skulptura Nedima Hadžiahmetovića Mafe ljubitelji umetnosti će moći da pogledaju na zvanicnoj fejsbuk stranici i You Tube kanalu Doma kulture Mokranjac.

 

 

Izvor: TV Trans

Foto: TV Trans

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *